Martin Harbers aan het werk in zijn atelier.
Martin Harbers aan het werk in zijn atelier. Jos Betting

Schilderijen-expositie van Lichtenvoordse timmerman in Den Diek

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 11 en zondag 12 mei exposeert Martin Harbers ruim zeventig van zijn schilderijen. Daarmee viert hij zijn tienjarig jubileum als (hobby )schilder. Het werk van de schilder kent een grote diversiteit aan voorstellingen, maar ook aan stijlen en technieken. Hoewel Martin hobbymatig schildert, zijn de schilderwerken van zijn hand verfijnde pareltjes die het meer dan waard zijn om gezien te worden. Laat je verrassen door dit lokale talent tijdens de gratis toegankelijke expositie in Den Diek.

Door Dinès Quist

Martin viert zijn decennium als schilder en trakteert met een expositie. Dat is fijn, want het werd hoog tijd dat zijn schilderijen van de zolderkamer gehaald werden. Zijn hele huis staat vol met de meest uiteenlopende olieverf-schilderwerken. Zelf is hij erg bescheiden over zijn werken, maar het zijn stuk voor stuk prachtige schilderstafrelen die opgestapeld liggen in alle hoeken van zijn woning. Martins liefde voor schilderen begon al in 1985, maar toen hij tien jaar geleden met de vut ging heeft hij het serieuzer aangepakt en startte met een opleiding bij een schilders-academie.

Penselen wachtten op de VUT
“In 1985 kwam ik tijdelijk thuis te zitten met een tennisarm,” legt Martin uit. “Ik was als timmerman gewend om altijd hard te werken en ineens had ik zeeën van tijd, ik wist niet wat ik ermee aan moest. Mijn zus bracht me penselen en zei dat ik maar moest gaan schilderen. Ze kende me blijkbaar goed want ik had er meteen schik in.” Martins schilderhobby raakte op de achtergrond toen hij zijn werk weer hervatte en het  gezin zijn tijd opslokte. Toen hij op zestigjarige leeftijd met de VUT ging, wachtten daar nog steeds de penselen op hem. “Ik besloot een opleiding te volgen voor realistische schilderkunst bij de Art Partout Academie in Deventer. Het fascineerde me zo dat ik er drie jaar lang lessen bleef volgen. Eén dag in de week reisde ik af naar Deventer en in mijn schildersatelier thuis, beet ik me vast in de opdrachten die we meekregen.”

Fascinatie voor detail
Nog steeds volgt Martin wekelijks schilderlessen, maar nu doet hij dat in Kleef bij zijn oude leermeester. “Ik heb allerlei stijlen van de schilderkunst geprobeerd, maar het realistisch schilderen past mij het best. Iets zo realistisch mogelijk neerzetten, dat is mijn uitdaging. Inspiratie haal ik veel uit boeken, die ik vind in kringloopwinkels.” Kasten vol met boeken over schilderijen, landschappen en achttiende-eeuwse tafrelen, getuigen van Martins fascinatie voor schilderen. Oog voor detail had hij al als timmerman en dat kenmerk is nu terug te vinden in zijn schilderwerken. Een selectie van zijn oeuvre wordt geëxposeerd en is eveneens te koop.

De expositie van Martin Harbers is te bezoeken op zaterdag 11 mei van 12.00 tot 18.uur en op zondag 12 mei van 11.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Adres: Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde (parkeren en ingang vanaf de Hamalandhal).

Schilderij uit 2014 van Martin Harbers
Schilderij van Martin Harbers
Martin Harbers in zijn atelier.
Martin Harbers bij zijn schilderijen uit de begin periode van zijn schilders opleiding.
Schilderij van Martin Harbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant