De nieuwe schutterskoning van Vorden Robin Kolkman (r) met zijn 'koningin' Ruben Ankersmit geflankeerd door Jan  Aandewiel  en Claudet Huetink van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen

De nieuwe schutterskoning van Vorden Robin Kolkman (r) met zijn 'koningin' Ruben Ankersmit geflankeerd door Jan  Aandewiel  en Claudet Huetink van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Koningsdag Vorden 2024: één groot gezellig bruisend feest

Cultuur Vorden

Robin Kolkman nieuwe schutterskoning

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Koningsdag 2024 in Vorden kan de boeken in als één groot gezellig bruisend feest. Een sfeervolle aubade onder toeziend oog van de nieuwe maar ook van de in het verleden koninklijke gedecoreerde Vordenaren, een dansende burgemeester die bij het tweede schot bij het vogelschieten pardoes de rechtervleugel naar beneden haalde, een nieuwe koning die zijn zwager als ‘koningin’ kiest, spelende en voetballende kinderen, volop muziek, een vrijmarkt en een circusoptreden voor kinderen, brandweerlieden die demonstreerden hoe ze hulpverlening plegen, dansende mensen in de Dorpsstraat, een af en toe verschijnend ‘oranje’ zonnetje en een spetterende afsluitende vuurwerkshow. Kortom, volop gezelligheid en vertier in het centrum van Vorden dat bruiste van plezier. Met dank aan Oranjevereniging Vorden en de plaatselijke horeca.

Als vanouds werd Koningsdag in Vorden geopend met een aubade vanaf het bordes van het ‘t Kulturhus. Ditmaal op initiatief van waarnemend burgemeester Marja van der Tas van de gemeente Bronckhorst in het bijzijn van de vrijdag koninklijk onderscheiden Vordenaren Anja Menkveld en Antoon Peters. Maar ook de tientallen Vordenaren die ooit in het verleden een koninklijke onderscheiding hadden ontvangen waren hiervoor uitgenodigd. En daar hadden ze massaal gehoor aangegeven. Ze kregen een prominente zitplaats voor het bordes en werden na afloop van de aubade op een kop koffie met oranjegebak getrakteerd. En dat gaf een extra cachet aan de aubade die onder luid gebeier van de klokken van de Dorpskerk van start ging met medewerking van Harmonie Vorden, Indoorsport Vorden en Scouting David G. Alford Vorden. En dat leverde na het hijsen van de vlaggen en het zingen van het Wilhelmus en het Vordens volkslied een onverwachts vertederend beeld op toen waarnemend burgemeester Marja van der Tas spontaan met een van de kinderen van Indoorsport mee begon te dansen. En daarmee stal ze de harten van de massaal aanwezige Vordenaren. En dat deed Van der Tas nog even dunnetjes over toen ze na het openingsschot van koning Jelle Lichtenberg bij het tweede schot totaal verbouwereerd de rechtervleugel van de vogel naar beneden schoot. “Ik heb nog nooit aan zoiets deelgenomen”, zo excuseerde ze zich aan de 199 schutters die zich voor het koning schieten hadden aangemeld. 

Schutterskoning
Het was uiteindelijk de 26-jarige Vordenaar Robin Kolkman die in de tweede ronde na 362 schoten de laatste houten resten van de vogel naar beneden schoot. Onder luid gejoel van zijn vriendengroep werd Kolkman ‘s middags gehuldigd. Verrassend koos hij zijn zwager Ruben Ankersmit (36) tot ‘koningin’. “Moet kunnen anno 2024. Ik heb nog nooit aan het vogelschieten meegedaan. En nu direct al koning. Mooi toch”, was zijn nuchtere conclusie.

Vrijmarkt
Terwijl de schutters zaterdagmorgen een voor een door Jan Aandewiel van de schietcommissie van Oranjevereniging Vorden voor het vogelschieten werden opgeroepen, deden enkele meters verder op het parkeerterrein van Hotel Bakker Marly Haaring (10) en Roos Nijenhuis (11) goede zaken op de vrijmarkt. Keurig had het tweetal evenals tientallen andere kinderen zijn overtollige speelgoed uitgestald. Een klein regenbuitje maakte een onverwachts einde aan de vrijmarkt.

Fietsoriëntatierit
Inmiddels waren 99 deelnemers aan de fietsoriëntatierit door Rina Berenpas en Christiaan Brinkhorst vanaf De Herberg voor de zestien kilometer lange fietstocht op pad gestuurd richting Hackfort en Wichmond–Vierakker. Met een gemiddelde snelheid van twaalf kilometer per uur moest men onderweg verschillende opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Winnaars van de rit werden Hans en Joke Moor, Rita Bruil en Herbert Bouwmeester.

Brandweer
In de loop van de dag vermaakte de jeugd zich met een circusvoorstelling van Circus Lorelly in het Kulturhus, op de stormbaan en de springkussens en met het pannavoetbaltoernooi en demonstreerden vrijwilligers van de Vordense brandweer hoe ze na een ongeval een benard zittende chauffeur uit een auto bevrijden. En natuurlijk mochten de kinderen even plaatsnemen in een van de drie blusvoertuigen die de manschappen in de Dorpsstraat hadden geparkeerd.

Muziek
Muzikaal viel er in de loop van de dag ook volop te genieten van de verschillende optredens op de diverse podia, zoals van Duo Double en de zangers Jaman en Marcel. En natuurlijk mocht de Colourfull Musicband van de Vordense Wieteke Schotsman met haar gastmuzikanten niet ontbreken in de muzikale programmering in de feesttent. Daarin sloot ‘s avond de na de lampionoptocht en een spetterend vuurwerk de Alpha Showband Koningsdag 2024, waar vrijdagavond in aanloop naar Koningsdag tijdens de Koningsnacht de dertienkoppige André Hazes tributeband ‘Gewoon André’ had opgetreden.

Uitslagen
Uitslagen Koningsdag 2024: Vogelschieten: 1. Romp: Robin Kolkman (Schutterskoning 2024); 2. Kop: Carlos Weenink; 3. Rechtervleugel: Marja van der Tas (waarnemend burgemeester); 4. Linkervleugel Arjan Klein Geltink; 5. Staart Tjeerd Maalderink. Fietstocht: 1. Hans en Joke Moor, Rita Bruil en Herbert Bouwmeester; 2. Familie Velhorst; 3. Groep ’t Olde Hoge 2. Winnaars Pannavoetbaltoernooi: Groep 3/4: Hidde Graafmans en Hugo Schouten; Groep 5/6: Fedde Jansen en Mees Draaijer; Groep 7/8: Luuk Schouten en Sem Draaijer.


Voor meer foto’s: robschmitzfotografie.nl

Vordenaren die ooit een koninklijke onderscheiding hadden gekregen waren uitgenodigd voor de aubade. Foto: Jan Hendriksen
Vorden bruiste Koningsdag. Foto: De Herberg
De dansende waarnemende burgemeester Marja van der Tas.   Foto: Jan Hendriksen
Burgemeester Marja van der Tas sprak na afloop van de aubade de genodigde toe. Foto: Jan Hendriksen
Vorden bruiste Koningsdag..Foto: Rob Schmitz
Vordenaren die ooit een koninklijke onderscheiding hadden gekregen waren uitgenodigd voor de aubade. Foto: Jan Hendriksen
Circus Lorelly verzorgde voor de kinderen een voorstelling in het Kulturhus, Foto: Jan Hendriksen
Op het parkeerterrein van Hotel Bakker deden Marly Haaring (10) en Roos Nijenhuis (11) goede zaken op de vrijmarkt. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant