Willy van Maasakkers en Arjan van Beek (r) bij de buurt-AED in de Bisschop van Munsterstraat. Archieffoto: Willy van Maasakkers

Willy van Maasakkers en Arjan van Beek (r) bij de buurt-AED in de Bisschop van Munsterstraat. Archieffoto: Willy van Maasakkers

Stichting wil Hartveilig Berkelland realiseren

Maatschappij

BERKELLAND - Stichting AED Berkelland zoekt nog enkele commissieleden om het reanimatie-oproepsysteem binnen Berkelland dekkend te kunnen maken, zodat overal binnen de gemeentegrenzen snel en adequaat hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. Daarnaast doet de stichting een oproep aan de inwoners van Berkelland om een bijdrage te leveren aan het behalen van deze doelstelling om Hartveilig Berkelland te realiseren. 

Elke week krijgen in Nederland ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet, heeft het slachtoffer de grootste overlevingskans. Wanneer elke seconde telt, is snelle hulp van levensbelang. Daarom is er in Nederland het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zij verlenen de eerste acute hulp totdat het ambulancepersoneel het overneemt. 

AED Berkelland is partner van HartslagNu. Deze organisatie wil ervoor zorgen dat in de kernen en buitengebieden van Berkelland voldoende burgerhulpverleners en AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu. Zo krijgen slachtoffers in Berkelland snel de juiste hulp, terwijl de ambulance onderweg is. Samen kan men levens redden! Lees meer op www.aedberkelland.nl of www.hartslagnu.nl en bekijk de animatie om meer te weten te komen over het oproepsysteem.
Wat is de situatie in Berkelland? Verschillende buurten binnen de gemeente hebben meerdere keren hun zorg uitgesproken over de status van een Hartveilig Berkelland. Naar aanleiding van deze zorg heeft de gemeente het initiatief genomen om met meerdere vertegenwoordigers uit verschillende buurtschappen samen te komen en de mogelijkheden te bespreken voor een structurele oplossing. Het probleem in algemene zin is het waarborgen van een solide netwerk van AED’s en Burgerhulpverleners. De gemeente stelt bij voorbaat dat een dekkend netwerk een burgerinitiatief is en er geen wettelijke verantwoordelijkheid is voor de lokale overheid. Hiermee ligt tevens de financiering van een goed werkend systeem bij de burgers.

Aanschaf, vervanging en onderhoud van het AED-netwerk is dus afhankelijk van vrijwilligers, ondernemers, donateurs en andere giften. Overigens betaalt gemeente Berkelland momenteel 0,06 euro per inwoner aan HartslagNu om het oproepsysteem zoals hierboven beschreven in de lucht te houden. Eind 2023 werden voldoende enthousiaste vrijwilligers gevonden om Stichting AED Berkelland op te richten. Dit is inmiddels gebeurd en de eerste hordes zijn genomen. Samen met HartslagNU is de Berkellandse stichting nu in staat om een juiste dekking voor deze gemeente uit te werken. De doelstelling daarbij is dat er in 6-minuten zones wordt gewerkt met voldoende goed werkende AED’s, maar zeker ook het juiste aantal burgerhulpverleners die in deze zones oproepbaar zijn. Een AED zelf is namelijk nutteloos zonder daadkrachtige hulpverleners.
En dit laatste is waarschijnlijk een grotere uitdaging dan het plaatsen en onderhouden van de juiste apparatuur. Daarom doet AED Berkelland graag een beroep op alle inwoners en nodigen graag vertegenwoordigers van buurtschappen en buurtverenigingen uit om met de stichting in contact te treden. Contactpersoon is Willy van Maasakkers en hij is te bereiken via beheer@aedberkelland.nl. Samen kan men dan afstemmen wat voor de betreffende buurt de beste oplossing is. Hierbij doet de stichting ook een oproep aan de huidige beheerders van een AED in hun buurt om contact met Van Maasakkers op te nemen.  AED Berkelland ervaart inmiddels veel positieve steun en merkt dat het wonen in een Hartveilige omgeving erg leeft. Daarom vraagt de stichting tevens of er nog vrijwilligers zijn die zich aangetrokken voelen om enkele commissies te bemannen. Gezocht wordt nog namelijk naar één extra commissielid voor Beheer & Onderhoud alsmede drie commissieleden voor pr & communicatie. Wie zich geroepen voelt kan op de website van AED Berkelland alle actuele informatie inzien en actie ondernemen om Berkelland een stukje veiliger te maken.

www.aedberkelland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant