Lotus-slachtoffer Rob de Klerk was bij de bekapbox een koe aan het bekappen en kreeg een slijptol in zijn bovenbeen. Foto: PR

Lotus-slachtoffer Rob de Klerk was bij de bekapbox een koe aan het bekappen en kreeg een slijptol in zijn bovenbeen. Foto: PR

Picasa

Bloed en brandwonden bij leerzame oefenavond EHBO Ruurlo

Maatschappij Ruurlo

RUURLO - Op de boerderij van de familie Klein Kranenbarg aan de Hukkersdijk vond vorige week woensdagavond een realistische oefenavond plaats van de EHBO vereniging Ruurlo. Vijf leden van de Lotusgroep Zieuwent hadden een casus waarbij de leden van de EHBO hulp moesten verlenen. Allerlei ongelukken die zich op een boerderij kunnen voordoen kwamen bij hen voorbij.

Jan van Westerhuis was op de boerderij aan het lassen geweest en had aan zijn arm tweedegraads brandwonden opgelopen. Erica Lankveld was met een gavel de koeien aan het voeren en stak met de drietand dwars door haar laars en voet. Jasper Messing had een ongeluk gehad met de voerwagen en had zich zwaar verwond aan de messen. Hij lag met een slagaderlijke bloeding aan zijn onderarm op de grond achter de voerwagen. Paul klein Gunnewiek was in de cabine van de tractor onwel geworden door de mestgassen die ontstaan waren tijdens het mixen in de mestput. En Rob de Klerk was tenslotte bij de bekapbox een koe aan het bekappen. Toen de koe de box verliet viel de slijptol van de steun en kwam de schijf in zijn bovenbeen terecht.

Tien minuten
Leden van de EHBO Ruurlo werden ingedeeld in groepen van vier personen. Ze hadden bij toerbeurt tien minuten de tijd om erachter te komen wat er gebeurd was om hulp te verlenen en eventueel professionele hulp in te schakelen. Ook niet te vergeten: let op gevaar zodat er niet nog meer slachtoffers vallen. “Kun je je hand nog goed bewegen, waar doet het pijn, word je niet misselijk, wil je misschien ook liever even gaan zitten”, waren zo maar een aantal vragen die aan de slachtoffers gesteld werden. Soms moest direct 112 ingeschakeld worden omdat de ‘verwonding’ zo levensbedreigend was dat spoed geboden was.
Onder toeziend oog van Irma Brandwacht en Olga Doppen, beide kaderinstructeurs bij de EHBO, werden de hulpverleners geobserveerd hoe ze met het slachtoffer omgingen en welke hulp er werd verleend. Deze avond was dan ook speciaal bedoeld om iedereen weer even ‘op scherp te zetten’.

Evaluatie
Na ruim een uur hadden alle vijf groepen de vijf slachtoffers om beurten eerste hulp verleend. Tijdens de evaluatie lieten de Lotusleden van de Lotuskring Zieuwent weten hoe zij de hulp van de EHBO’ers hadden ervaren. Belangrijk is dat het slachtoffer gerust wordt gesteld en geluisterd wordt naar wat hem is overkomen. “Let ook op gevaar voor jezelf, denk hierbij aan de gassen die vrijkomen tijdens het mixen in de mestput. Voor een slachtoffer dat in shock dreigt te geraken, een levensbedreigende situatie, moet zo snel mogelijk een ambulance worden opgeroepen”, waren de conclusies.

Verbeterpunten
Zowel Irma Brandwacht als Olga Doppen hadden een aantal verbeterpunten gezien en gaven aan waar nog wel extra aandacht aan geschonken kon worden. “Al met al een leerzame oefenavond met punten om aan te werken. Maar daar was deze oefenavond ook voor bedoeld. We hebben veel geleerd”, zo liet voorzitter Henk Nijhof van EHBO Ruurlo na afloop weten.
Dank ging ook uit aan de familie Klein Kranenbarg voor het bieden van de mogelijkheid om deze oefenavond bij hun op de boerderij te organiseren. Als blijk van waardering ontvingen zij van de voorzitter van EHBO-vereniging Ruurlo een mooi levensmiddelenpakket.        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant