Autobedrijf Ikink. Foto: PR
Autobedrijf Ikink. Foto: PR

Ikink: universeel autobedrijf én dealer Aixam brommobiel

Achterhoek Auto

VRAGENDER - In 2020 bestond Autobedrijf Ikink veertig jaar. Dat ging in dat coronajaar vrij geruisloos voorbij. Dit jaar is Ikink tien jaar dealer van Aixam brommobielen, als een van de weinige in de wijde omgeving. Het zijn maar getallen. Over een bedrijf met een verleden waarin het zich een goede naam verwierf en een toekomst die daar minstens op voort wil bouwen. In gesprek met ‘verleden’ en ‘toekomst’: Joop Ikink (69) en zijn neef Marc Ikink (31).

Sinds ruim één jaar is het bedrijf aan de voorkant uitgebouwd: een ruime hal met wachtruimte, een receptie, toiletten en het kantoor. “Tot 2021 was de wachtruimte in de werkplaats”, vertelt Joop. “Dat was toch niet meer van deze tijd. Ook in verband met de veiligheid wil je de klanten niet door de werkplaats laten gaan. Daar kwam nog bij dat je in de coronatijd afstand moest houden.”

Stukje historie van Ikink
Joop begon zijn autobedrijf in 1980, bij de woning van zijn ouders werd de schuur geschikt gemaakt voor zijn activiteiten. Voordat hij ondernemer werd, was hij een aantal jaren bij verschillende autobedrijven in de omgeving in dienst geweest. In 1987 was het tijd voor een veel ruimere jas, die werd gebouwd aan de Schoolstraat in Vragender, nog steeds de locatie van Autobedrijf Ikink.
Marc werkt sinds 2018 in het bedrijf van zijn oom en is ook mede-eigenaar geworden. Het was de bedoeling dat Martin Ikink – Marcs vader en Joops jongere broer – samen met zijn zoon verder zou gaan. Door het voortijdige overlijden van Martin moesten die plannen gewijzigd worden: Marc is nu samen met zijn oom aandeelhouder van Autobedrijf Ikink, Joop heeft zijn pensionering wat uitgesteld.

Allround en universeel
Autobedrijf Ikink was en blijft ook onder leiding van Marc en nu nog Joop een allround Bovag-autobedrijf. Voor onderhoud, reparaties en APK. Waarbij regelmatig geïnvesteerd wordt in nieuwe technologie die samengaat met de veranderende autowereld. “We willen zoveel mogelijk alles in eigen huis kunnen doen”, stelt Marc. En dat lukt, met momenteel acht medewerkers (inclusief Joop en Marc zelf), waarvan vier monteurs.Ook qua verkoop van auto’s is Ikink een universeel bedrijf met alle courante merken, merendeels (jong) gebruikte.

Aixam brommobiel
Naast personenauto’s is Autobedrijf Ikink ook actief op de brommobielmarkt, het bedrijf is dealer van het merk Aixam. “De Mercedes onder de brommobielen”, aldus Joop. “Veel meer dan een overdekte brommer.” Het publiek voor brommobielen is breder aan het worden, daar sluit Marc zich bij aan: “In een grote stad als Amsterdam zie je dat al veel meer, brommobielen zijn echt niet meer alleen voor ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit.” Aangevuld door Joop: “In Nederland is steeds meer belangstelling voor de luxere premium brommobiel. Ook voor de elektrische variant, die vaak zelfs via een regulier stopcontact kan worden opgeladen.”

Ikink zal er alles aan doen om ook in de toekomst de mobiliteit van de klanten te verzorgen.

www.ikink.nl