Jaarlijkse apk-rapporten. Foto: Mark Ebbers
Jaarlijkse apk-rapporten. Foto: Mark Ebbers

De APK: wanneer is welke auto aan de beurt?

Achterhoek Auto

DEN HAAG/VEENDAM - De APK, (vrijwel) iedere autobezitter heeft ermee te maken. Een aantal punten over de verplichte autokeuring nog eens op een rijtje.

De algemene periodieke keuring (APK) is de Nederlandse implementatie van de in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en verschillende daarvan afgeleide regelingen.

Wanneer en hoe vaak APK
Op de website van RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) staat of en hoe vaak auto’s voor de APK moeten worden gekeurd: www.rdw.nl/particulier/paginas/apk-keuringsschema. n kan de APK laten uitvoeren bij RDW-erkende garages en keuringsstations. Als een auto APK-plichtig is, dan mag men er niet in rijden zonder geldige APK. Wie dat wel doet, krijgt daarvoor een boete van de RDW of de politie. Wie een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig, krijgt mogelijk geen geld uitgekeerd van de verzekeringsmaatschappij.
Als een voertuig nog niet eerder is gekeurd, dan is in het APK-keuringsschema ook te zien wanneer het voertuig voor het eerst een APK moet krijgen.

Kentekencheck
Via de website van de RDW kan men ook controleren wanneer een specifieke auto (weer) gekeurd moet worden, dit kan via de kentekencheck: ovi.rdw.nl/default.aspx. Daarop is de vervaldatum te zien waarvoor een voertuig (opnieuw) goedgekeurd moet zijn.

Bepalende criteria voor APK-frequentie
Hoe vaak een algemene periodieke keuring (APK) nodig is, hangt mede af van de brandstof waar een auto op rijdt. Als de brandstof van een voertuig verandert, dan kan het dus zijn dat het voertuig eerder en vanaf dan vaker of minder vaak gekeurd moet worden. Ook telt het gewicht mee. En wanneer een auto voor het eerst de weg op mocht.

Herinnering voor APK
Men ontvangt zes weken voordat de APK op een voertuig vervalt een herinnering voor de keuring. De RDW verstuurt deze per post, of de autobezitter ontvangt de herinnering in de digitale Berichtenbox van MijnOverheid.

Keuring APK twee maanden voor vervaldatum
Laat men zijn auto binnen twee maanden voordat de APK vervalt keuren? Dan wordt de oude vervaldatum met één of twee jaar verlengd, afhankelijk van hoe vaak de auto gekeurd moet worden. Als een auto eerder dan twee maanden voor de APK-vervaldatum gekeurd wordt, dan krijgt het voertuig een nieuwe vervaldatum.

Uitstel APK
Het is niet mogelijk uitstel te krijgen voor de APK. Wel kan men het kenteken laten schorsen. Het voertuig mag dan niet meer op de openbare weg rijden en er ook niet op geparkeerd staan. Wel mag men ermee naar het keuringsbedrijf rijden voor de APK.