Die krasjes kunnen wel mee op vakantie, maar check wel je banden. Foto: Mark Ebbers
Die krasjes kunnen wel mee op vakantie, maar check wel je banden. Foto: Mark Ebbers

Vijf checks voor je met de auto op zomervakantie gaat

Achterhoek Auto

REGIO – Ook in Gelderland start binnenkort de zomervakantie. Voor veel mensen de tijd om de koffers te pakken, de auto vol te laden en naar een binnen- of buitenlandse vakantiebestemming te rijden. Bereid je auto voor en voorkom vervelende verrassingen. Dit zijn de vijf checks die je wil doen voordat je met de auto op vakantie gaat. Ze zijn niet nieuw, maar ze nog eens herhalen kan geen kwaad.

Check de banden
De banden bepalen voor een groot deel hoe comfortabel én zuinig je auto rijdt. Ook wil je voorkomen dat je stilstaat langs de weg met een lekke band. Doe daarom altijd voor vertrek de bandencheck. Controleer de banden op beschadigingen en check ook of de banden nog genoeg profiel hebben. Dat doe je door een 1-euromunt tussen de groeven van je band te zetten. Zie je de gouden rand? Dan zijn je banden aan vervanging toe.
Breng vervolgens de banden op spanning en vergeet daarbij niet het reservewiel, als je die hebt. Check ook de banden van je eventuele caravan of aanhangwagen.

Check de vloeistoffen
Check ook altijd de belangrijke vloeistoffen in de auto, zoals de olie. Voor lange reizen is genoeg olie essentieel voor het smeren de motor. Peil dus altijd voordat je een lange autorit maakt. Zorg dat je auto zo recht mogelijk staat (niet op een helling) wanneer je olie gaat peilen. Zorg ook dat de motor minstens tien minuten uit is. Check naast het oliepeil ook de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en vul bij als dat nodig is.

Check de verlichting en airco
Controleer of alle lichten werken en neem reservelampjes mee voor de zekerheid. En als je naar een warme vakantiebestemming gaat, is een goed werkende airco geen overbodige luxe. Het is verstandig om elk jaar je airco te laten nakijken bij de garage en om het jaar de aircovloeistof te laten bijvullen.

Check de verplichte documenten en veiligheidsvoorzieningen
In sommige landen heb je verplichte documenten nodig, zoals een vignet of milieusticker. Zorg er daarom voor dat je op tijd checkt welke documenten je waar nodig hebt, deze aanvraagt en meeneemt. Lees daarbij ook de gebruiksinstructies en plak stickers op de voorruit als dit nodig is. Neem de groene kaart uitgeprint mee, want in sommige landen is dit verplicht, een digitale groene kaart die je bijvoorbeeld op je mobiel laat zien, wordt dan niet geaccepteerd.
Zorg tot slot ook altijd dat je de verplichte veiligheidsvoorzieningen, zoals een gevarendriehoek en veiligheidshesjes, bij je hebt.

Check de zuinigste route
Bij lange afstandsritten kan je brandstof en geld besparen door zuiniger te rijden. Dit begint al bij het plannen van de route. Navigatie-apps kunnen naast de snelste route ook de zuinigste route berekenen. Om zuiniger te rijden kan je ook gebruik maken van de cruise-control, de ECO-modus, de schakelindicator en het start-stopsysteem (als je auto dat heeft).