Parijs is zelf al een van de drukste vakantiebestemmingen van de wereld, maar de wegen rond de Franse hoofdstad zijn tijdens de zwarte weekenden nog eens extra vol door het verkeer van en naar het zuiden. Foto: David McSpadden/Wikimedia
Parijs is zelf al een van de drukste vakantiebestemmingen van de wereld, maar de wegen rond de Franse hoofdstad zijn tijdens de zwarte weekenden nog eens extra vol door het verkeer van en naar het zuiden. Foto: David McSpadden/Wikimedia Copyright @2014 David McSpadden

Zwart, schwarz of noir

Achterhoek Auto

Zonnige tijden betekent ook weer zwarte zaterdagen. Dagen dat met name de routes naar het Europese zuiden dichtslibben en voor velen de vakantie(voor)pret drukken. Met name in Frankrijk en Duitsland zijn ze berucht. Het zijn grote landen met grote bevolkingen die voor een groot deel in eigen land op vakantie gaan. Het zijn ook populaire vakantielanden voor onder anderen Nederlanders. En het zijn doorgangslanden voor zuidelijker bestemmingen. Dat alles zorgt ervoor dat zelfs (of juist) de grootste wegen enorme flessenhalzen worden. Probeer daarom als het kan die zaterdagen te vermijden als reisdagen. Daarvoor moet je wel weten wanneer de zwarte zaterdagen dit jaar verwacht worden (enkele zijn al geweest), verwachtingen die vrijwel zeker weer vervuld zullen worden.

Frankrijk

Een groot deel van de Fransen heeft eind juli en augustus zomervakantie. Zaterdag 5 augustus zal waarschijnlijk de zwartste zaterdag worden, met twee tot vier uur filevertraging. De piek wordt in Frankrijk verwacht rond 13.00 uur, maar rond Parijs zal het vanaf vrijdagmiddag 15.00 uur al erg druk worden. Ook op de zaterdagen 22 en 29 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus wordt grote drukte verwacht, zowel voor noord naar zuid als van zuid naar noord. Samenvattend is vanaf nu elke zaterdag tot en met eind augustus in Frankrijk in behoorlijke mate zwart.

Mocht je toch van plan zijn om op één van de zwarte zaterdagen door Frankrijk te rijden, zorg dan in elk geval voor een tolbadge voor de Franse tolwegen, zo kun je sneller doorrijden. Daarnaast is het zaak om een aantal verplichte items in de auto te hebben.

Duitsland

Misschien minder beroemd/berucht dan de Franse, ook Duitsland kent zwarte zaterdagen. En ook bij onze oosterburen geldt: elke zaterdag in juli en augustus wordt het zeer druk op de autowegen. En ook de vrijdagen daaraan voorafgaand zal het erg druk zijn. De zondagen vallen daarbij vergeleken mee, maar de laatste zondag van juli is een uitzondering: op zondag de 30ste vallen zaken zo samen dat ook dan enorme drukte op de Duitse doorgaande routes wordt verwacht.

Bij grote files in Duitsland worden over het algemeen goede alternatieve routes aangegeven, te herkennen aan de gele en blauwe bordjes met U (Umleitung) erop.

België

Bij onze zuiderburen wordt ook flinke drukte verwacht, maar minder vaak en minder extreem dan in Frankrijk en Duitsland. Alleen de zaterdagen 29 juli en 5 augustus worden daar aangeduid als zeer druk.