Barry Hay in 1974. Foto: Wikipedia
Barry Hay in 1974. Foto: Wikipedia Only the Best :-))

We’ve got a thing that’s called …

Achterhoek Auto

50 jaar Radar Love

Door Mark Ebbers

Op 25 augustus 1973 kwam Radar Love van Golden Earring de Nederlandse Top 40 binnen, het nummer bereikte de eerste plaats. Ook internationaal werd het een flinke hit, ook in dé pop- en rocklanden: top 10 in het Verenigd Koninkrijk, top 20 in de Verenigde Staten. Met name in de VS, met zijn eindeloze wegen, geldt het nummer als één van de ultieme autonummers.

Het nummer werd opgenomen door de voltallige Earring – Barry Hay, George Kooymans, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen – plus gitarist Eelco Gelling. Hay en Kooymans schreven het voor het album Moontan. Het volledige nummer duurt bijna zes en een halve minuut en is opgebouwd als een suite. De tekst is geschreven vanuit een man die in zijn auto op weg is naar zijn vriendin/vrouw/minnares. Tijdens de rit krijgt hij op een bovennatuurlijke manier contact met haar: She sends a cable, coming in from above.

Er zijn ruim vijfhonderd coverversies van het nummer gemaakt en de totale verkoop van de originele versie (wel veelal in een verkorte edit) wordt geschat op zo’n 2 miljoen exemplaren. De band speelde het tijdens vrijwel elk concert, meestal in een uitvoering van wel een kwartier.

Speelde, want sinds de ziekte ALS van George Kooymans treedt Golden Earring niet meer op, bestaat de band in feite niet meer. Op 11 maart 2021 werd het nummer als eerbetoon aan de zieke George op z’n 73ste verjaardag om 17.15 uur door heel Nederland gedraaid.

Zanger Barry Hay denkt dat het de combinatie van tekst, compositie en arrangement is, die Radar Love zo sterk maakt als autosong: “Je gaat gelijk sneller rijden. Het werkt altijd. Het is niet de muziek op zich. Het is niet de tekst op zich. Het is gewoon de combinatie die heel erg goed is. Als het over een mannetje was gegaan die in bad zou zitten, en dat er dan een straalkacheltje in dat bad valt, dan was het niet zo goed gelukt.”

Voor het bekende intro was volgende Rinus Gerritsen een beroemde band de inspiratie: “We waren geïnspireerd door de toenmalige stijl van Santana. Dat gedragen geluid. Met een hoop cymbals en toestanden erbij.”

In de track wordt gerefereerd aan Brenda Lee, de Amerikaanse zangeres die met name in de jaren zestig scoorde. Hay zingt halverwege het nummer: ‘And the radio played that forgotten song. Brenda Lee’s Coming on strong.’

I’ve been drivin’ all night, my hands wet on the wheel

There’s a voice in my head that drives my heel

It’s my baby callin’, sayin’, “I need you here”

And it’s a half past four and I’m shiftin’ gear

When she is lonely and the longing gets too much

She sends a cable, coming in from above

Don’t need no phone at all

We’ve got a thing that’s called radar love

We’ve got a wave in the air