Een boete uit het buitenland. Zorg dat je weet wat erin staat. Foto: Mark Ebbers
Een boete uit het buitenland. Zorg dat je weet wat erin staat. Foto: Mark Ebbers

Buitenlandse verkeersboetes: Duitsland

Achterhoek Auto

Een domper op de vakantiepret: een verkeersboete uit het buitenland. Ter plekke uitgereikt of na thuiskomst op de deurmat. Wat te doen en niet te doen? Doen: zorgen dat je begrijpt wat er staat. Niet doen: niets doen. Deze week: Duitsland.

Verwarnung
Een Verwarnung wordt ter plaatse uitgereikt of per post toegestuurd. Het boetebedrag ligt tussen de 5 en 55 euro. Door het bedrag binnen één week te betalen voorkom je verdere strafvervolging. De zaak is dan afgedaan en bezwaar is niet meer mogelijk. Wanneer de betaling uitblijft, bijvoorbeeld omdat je betwist de beboete overtreding te hebben begaan, dan wordt de Verwarnung omgezet naar een Bußgeldbescheid, met als gevolg een hoger boetebedrag.

Bußgeldbescheid
Als de boete hoger is dan 35 euro, ontvang je uiteindelijk een Bußgeldbescheid. De eerste brief is een Anhörung, daarin wordt onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Dit formulier moet je invullen en terug sturen. Hierna ontvang je de boete. Het boetebedrag ligt tussen de 40 en 750 euro. Meer info hierover staat in de Bussgeldkatalog.

Rijverbod
Naast een geldboete kan een rijverbod opgelegd worden, variërend van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op je rijbewijs. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat je het verbod laat aantekenen, in andere gevallen gaat het verbod in op de dag erna. Je kunt dit navragen bij de instantie waar je het verbod laat aantekenen. Laat je het verbod helemaal niet aantekenen op je rijbewijs, dan kun je een hogere boete krijgen en als je toch rijdt in Duitsland kan het rijbewijs zelfs in beslag worden genomen.

Betalen
Op de bekeuring staat aangegeven hoe en binnen welke termijn de boete moet worden betaald. Naast het boetebedrag conform de Bussgeldkatalog, moeten ook administratie- of procedurekosten worden betaald. Na betaling van de boete, kun je geen bezwaar meer maken. Bij de overschrijving naar het opgegeven IBAN-nummer dien je bij de omschrijving het Aktenzeichen (dossiernummer) te vermelden.

Bron: ANWB