Controleer en pas zo nodig je bandenspanning aan. Foto: Mark Ebbers
Controleer en pas zo nodig je bandenspanning aan. Foto: Mark Ebbers

Brandstofprijs komt van boven, maar brandstofverbruik van jou

Achterhoek Auto

REGIO - Met de hoge brandstofprijzen in Nederland tegenwoordig kan een rit met de auto al gauw in de papieren lopen. Op de brandstofprijs heb je als autorijder geen invloed, maar wel op je brandstofverbruik. Daarom wat simpele en snel toepasbare tips om je brandstofverbruik te verminderen, goed voor je portemonnee én goed voor het milieu.

Plan je rit
Zuinig rijden begint met het plannen van je route. De meeste apps en sites hiervoor berekenen naast de snelste route ook de zuinigste route. En plan je autorit zo mogelijk op een verkeersluw moment. Zo vermijd je de spits, belangrijk omdat je met filerijden meer brandstof verbruikt.

Vermijd korte afstanden
Bij korte autoritten wordt de motor niet volledig warm. Een koude motor slijt sneller en verbruikt meer brandstof. Het loont dus om voor kortere ritten de auto te laten staan, of korte ritten te combineren. Bij een koude motor is het altijd verstandig om eerst rustig te rijden met niet te veel toeren.

Let op de bandenspanning
Omdat autobanden vanzelf langzaam leeglopen, wordt je bandenspanning lager. Met de juiste bandenspanning rijd je zuiniger en veiliger. Je vindt de aanbevolen bandenspanning in de binnenkant van het portier, het tankklepje of het auto-instructieboekje.

Rijd zoveel mogelijk met constante snelheid
Als je een constante snelheid rijdt, bespaar je brandstof. De cruise control helpt je erbij, gebruik deze als je langere tijd veilig op dezelfde snelheid kan rijden.

Gebruik de ECO-modus
De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor en andere stroom verbruikende systemen zo zuinig mogelijk werken. Zo leg je per liter brandstof de meeste kilometers af. Heb je geen ECO-modus? Rijd dan in ieder geval gematigd. Tussen de 70 en 90 km per uur verbruikt je motor het minste benzine.

Schakel de motor uit bij langere stilstand
Sta je in de file? Of voor een open brug? Zet dan de motor uit. Want zolang de motor draait, verbruik je brandstof, ook stationair. In veel auto’s zit tegenwoordig een start-stopsysteem. Dit schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Bij een schakelauto gebeurt dit als je hem in z’n vrij zet, bij een automaat als je het rempedaal indrukt.

Schakel op het juiste moment door
Als een auto veel toeren maakt, verbruikt hij meer brandstof. Op tijd doorschakelen betekent dus geld besparen. In steeds meer auto’s zit een schakelindicator, die precies aangeeft wanneer je naar welke versnelling moet schakelen. Heb je geen schakelindicator? Schakel dan bij zo’n 2000 toeren door naar de volgende versnelling.

Zet overbodige elektrische systemen uit
Elektrische systemen en accessoires - zoals de airco, stoelverwarming en achterruitverwarming - verbruiken brandstof. Wanneer het niet nodig is, zet deze systemen dan uit.

Laat de auto staan
Het allerzuinigst is je auto natuurlijk als je hem niet gebruikt, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld de fiets pakt. Of carpoolt, één auto is beter dan twee auto’s, je kunt de kosten delen én het milieu sparen.

Meer tips op www.lekker-op-weg.nl.