Het grootste deel van de auto's wordt inmiddels gerecycled. Foto: ARN
Het grootste deel van de auto's wordt inmiddels gerecycled. Foto: ARN

6 miljoen voertuigen duurzaam gerecycled

Achterhoek Auto

REGIO - In totaal zijn in de afgelopen dertig jaar zes miljoen afgedankte auto’s aantoonbaar duurzaam gedemonteerd en gerecycled. In deze periode heeft de sector een reuzesprong gemaakt. Waar auto’s voorheen veelal op het erf werden gedemonteerd, zijn er nu meer dan tweehonderd professionele autodemontagebedrijven aangesloten bij Auto Recycling Nederland (ARN). Het afgelopen jaar is een recyclingprestatie behaald van 98,7%.

Paul Dietz heeft taart en bloemen overhandigd aan de eigenaar van de zes miljoenste auto die bij een ARN-aangesloten autodemontagebedrijf is ingeleverd. Deze mijlpaal is gevierd bij autodemontagebedrijf Snuverink in Borculo, een bedrijf dat al meer dan zestig jaar bestaat. In de Achterhoek zijn meer bedrijven aangesloten bij ARN, onder andere Gebr. Klein Gunnewiek, Verhaegh v.o.f., Autohandel Barth en Heinhuis Recycling

De Stichting Auto Recycling is opdrachtgever van ARN. De financiering vindt plaats via de recyclingbijdrage op alle auto’s die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat ARN is opgericht. ARN werkt samen met ruim tweehonderd ketenpartners die met elkaar zorgen voor duurzame recycling van autowrakken en van batterijen hieruit. Samen met bedrijven in de recyclingketen zorgt ARN ervoor dat ten minste 95% van het gewicht van een auto nuttig wordt hergebruikt. Hiermee geeft de organisatie uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid van auto-importeurs.

Auto’s gaan steeds langer mee: de gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt ligt inmiddels op 19,5 jaar. In totaal zijn er sinds 1995, vanaf dat jaar zijn de aantallen geregistreerd, 7.091.443 sloopauto’s in Nederland geregistreerd. Het merendeel hiervan, circa 85 procent, is bij de ketenpartners van ARN gerecycled.

Hoe werkt het in de praktijk?

Na het inleveren van een autowrak bij een ARN autodemontage- of sloopbedrijf worden de vloeistoffen en de batterij uit de auto gedemonteerd. ARN zorgt voor de afvoer van deze gevaarlijke afvalstoffen naar gecontracteerde recyclingbedrijven. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn goed herbruikbaar en krijgen een nieuw leven. Denk aan de versnellingsbak, startmotor en koplampen. Nadat alle bruikbare delen zijn gedemonteerd gaat het wrak voor verdere verwerking naar een shredderbedrijf.

Teruggewonnen metalen

Als het kale autowrak is aangekomen bij een het shredderbedrijf wordt de auto daar vermalen tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. De teruggewonnen metalen, zoals koper, ijzer en aluminium, worden gebruikt door de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verwerking naar het PST-bedrijf (PST staat voor Post Shredder Technologie). In verschillende modules worden uit dat restmateriaal mineralen, kunststoffen, vezels en metaalrestanten gescheiden, die daarna nieuwe nuttige toepassin

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant