Afbeelding

Wegenbelasting levert dit jaar meer op voor de schatkist

Achterhoek Auto

Gelderland verhoogt opcenten het meest en hoort bij duurste provincies

DEN HAAG/ARNHEM - Het Rijk en de twaalf provincies verwachten in 2024 gezamenlijk ruim 6,8 miljard euro aan wegenbelasting op te halen. Dat is ongeveer 422 miljoen euro (6,6%) meer dan in 2023. Behalve Groningen en Drenthe verhoogden alle provincies de opcententarieven van de motorrijtuigenbelasting. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Ook Gelderland, toch al een van de duurste provincies, belast de autobezitters dit jaar meer dan vorig jaar, en is nu de op een na duurste provincie wat dit betreft.

Het Rijk verwacht in 2024 ruim 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te ontvangen, ongeveer 7,5% meer dan een jaar eerder. Het wegenbelastingtarief, exclusief opcenten (de extra provinciale component van de motorrijtuigenbelasting), is met ongeveer 10% gestegen.

Belastingmaatregelen, zoals de (gedeeltelijke) vrijstelling van deels of volledig elektrische voertuigen, hebben voor de overheid wel een remmend effect op de verwachte opbrengsten.

Bijna alle provincies hebben het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting, het opcententarief, verhoogd. De verhoging is het grootst in Noord-Holland, waar het tarief steeg van 67,9% naar 77,4%. Ondanks deze verhoging hanteert Noord-Holland nog steeds het laagste opcententarief van alle provincies, Zuid-Holland hanteert met 98,7% het hoogste tarief. In totaal verwachten de provincies bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te gaan incasseren, 4,2% meer dan in 2023.

In 2024 betalen inwoners van Zuid-Holland in het bezit van een benzineauto van 1200 kilogram, zo’n 716 euro aan wegenbelasting betalen. Een jaar eerder was dit in Zuid-Holland nog 668 euro en in Gelderland 660 euro, Gelderland verhoogde de opcenten van 93% naar 97,9%, en is nu vrijwel even duur als Zuid-Holland. Voor een benzineauto met een vergelijkbaar gewicht betaalt een inwoner van Noord-Holland op jaarbasis ongeveer 60 euro minder, nl. 656 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant