Silvoldenaar Erik Koster stapt over van beeld, licht en geluid naar precision parts. Foto: Roel Kleinpenning

Silvoldenaar Erik Koster stapt over van beeld, licht en geluid naar precision parts. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Erik Koster maakt opmerkelijke switch

Algemeen Silvolde

Silvolde - Eén van de toonaangevende bedrijven in Silvolde, dat sinds 2004 was gevestigd aan de Egginkstraat is gestopt. Erik Koster, eigenaar van EKO Beeld Licht & Geluid, heeft onlangs de stekker eruit getrokken. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf duidelijk zijn sporen nagelaten in de muziek-, evenementen- en horecawereld.

Door Marcel van Berkum

Op 1 april  was het 27 jaar geleden dat Erik Koster zijn verhuurbedrijf in licht en geluid officieel begon in zijn toenmalige woonplaats Arnhem. Erik was actief als muzikant, maar zijn hart ging uit naar de geluidstechniek. Hij deed een opleiding studiotechnicus en producer in Hilversum en hing zijn instrument in de wilgen. “In 1990 ben ik begonnen als freelance geluidstechnicus bij onder meer Normaal en VOF de Kunst. Daarna ging ik het geluid doen bij het amusementsorkest Mellow en op 1 april 1996 ben ik mijn verhuurbedrijf gestart met als enige klant Mellow”. Erik ging het geluid verzorgen bij festivals zoals Dinxpop en Hemelpop. Hij verhuisde naar Oosterbeek en in 1999 naar een pand aan de Stationsweg in zijn geboorteplaats Terborg. Hier was niet alleen zijn verhuurbedrijf gevestigd, maar ook een studio en twee oefenruimtes. “Tientallen cd`s zijn er opgenomen: van zangkoor tot metalband.” Daar meldde zich Crystal Dream waarvoor wij licht en geluid gingen verzorgen bij de live concerten.”

Explosief
In 2004 verkaste EKO - de afkorting ligt voor de hand - naar de gebouwen en kassen van de voormalige kwekerij Rutjes in Sivolde. Daar zette de groei zich explosief voort. In navolging van Crystal Dream werd het bedrijf vaste geluids- en lichtverhuurder voor een imposante lijst bands. Mooi Wark, Euro’s, R & B Soul Show en Memphis Experience om enkele formaties te noemen, zaten in de ‘stal’ van EKO.  In de hoogtijdagen zwermden de grote grijze vrachtwagens van EKO, voorzien van het bandlogo, in het weekend uit. “Met Q5 zaten we met grote regelmaat in Duitsland.” Met de komst van de band Beethoven kreeg het visuele nog meer aandacht. Zo kwamen er o.a. led schermen, camera’s voor live opnames en special effects. “Bommen en granaten”,  zoals Erik het plastisch noemt. Tientallen zzp’ers waren namens het Silvoldse bedrijf onderweg. EKO werd vaste leverancier van festivals zoals de DKL-party, Huntenpop en het Stadsfeest. Daarnaast hebben vele horecagelegenheden in de omgeving apparatuur van EKO. 

De medewerking van EKO bleef niet beperkt tot muziekoptredens en tot de regio. Bij een grote verscheidenheid aan evenementen was de Silvoldse specialist op de podia met geluid en licht aanwezig. Eén van de vele hoogtepunten noemt Erik het bruiloftsfeest van prins Floris en prinses Aimee in paleis ‘t Loo met o.a. Marco Borsato. Het hele koningshuis was aanwezig. Willem Alexander en Maxima stonden achter het Silvoldse mengpaneel. Eén van de prinsen vroeg aan Borsato of hij ook bij de muziek hoorde.

Precision parts
En nu is het over. ShowLine in Toldijk handelt de lopende zaken af. “Al die jaren heb ik met veel plezier gewerkt. Toen kwam corona.” EKO lag stil en Erik hield alleen twee medewerkers in vaste dienst. “Na de lockdown bleek het opnieuw plannen heel moeilijk. Veel evenementen gingen nog steeds niet door en het lukte gewoon niet om voldoende zzp’ers te vinden.” Erik ging diep nadenken over de toekomst van zijn bedrijf. De karakteristieke kassen aan de Egginkstraat, die als opslag dienden, waren afgebroken en het vrijkomende terrein als bouwgrond verkocht. De Silvoldenaar had al tientallen jaren intensief contact met een Indiase fabrieksdirecteur, die hij als vriend beschouwt. Hij besloot te stoppen met EKO Licht & Geluidtechniek en partner te worden in die metaalwarenfabriek in India. Erik Koster is nu mede-directeur van de onderneming Mahyro, die ‘precision parts’, zeer nauwkeurig machineonderdelen op maat, fabriceert voor multinationals wereldwijd. Volgens hem is India ‘booming’ op industrieel gebied. De naam EKO blijft in ‘EKO Engineering bv’ voor verkoop in Europa en Amerika.

De 56-jarige Silvoldenaar heeft bijzonder veel zin in de opmerkelijke carrièreswitch. “Ik heb in de afgelopen dertig jaar onnoemelijk veel mensen leren kennen. Nu ik op pad ben voor mijn nieuwe onderneming heb ik profijt van de contacten, die ik in die periode heb gelegd. Het was een prachtig avontuur. Tijd voor iets anders.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant