Cover van de speciale editie van Land Lochem. Foto: PR
Cover van de speciale editie van Land Lochem. Foto: PR

Speciale dikke editie Land Lochem

Algemeen Lochem

LOCHEM - In 1983, toen Lochem uitgebreid vierde dat de stad 750 jaar geleden stadsrechten kreeg, is ook de basis gelegd van wat nu het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem is. Een kroonjaar en die 40 jaar wordt gevierd in het derde, speciale extra dikke nummer van het blad Land Lochem.

In die 40 jaar is door de vele vrijwilligers enorm veel werk verzet om de bijna 800 jaar geschiedenis in kaart te brengen en te bewaren. En nog steeds wordt er veel werk verzet om de rijke, veelzijdige historie van onze woonplaats te ontdekken, vast te leggen, en vooral te laten zien. Het HG is dan ook trots op de ruim 100 vrijwilligers die veel werk verzetten om de collectie te onderhouden, zichtbaar maken en te laten groeien met de giften die regelmatig ontvangen worden.Zo zijn intussen al meer dan 8000 foto’s zichtbaar gemaakt via de site van het RAZ, en dat is nog maar de helft, nog los van het feit dat de collectie nog steeds groeit dankzij giften!

Wat maakt dit jubileum nummer zo bijzonder? Een reeks van gevarieerde artikelen; zo belicht burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve in een interview zijn visie op historie en erfgoed in de gemeente Lochem. Er wordt teruggeblikt op het allereerste historische tijdschrift in 1983, waaruit een bijzonder verhaal over het Boerenleven is overgenomen en aansluitend een beeld van de tijdschriftcovers door de jaren heen. Daarnaast biedt Land van Lochem een keur aan andere bijdragen, zoals bijzondere verhalen rond de adellijke familie Van Heeckeren van Nettelhorst, de V1-installatie in Oolde en de spaarbank in Lochem.

Uit de grote fotocollectie van het Historisch Genootschap worden enkele fraaie foto’s getoond van recent verworven glasnegatieven die ds. J.F. Ossewaarde rond 1930 van het interieur van ‘zijn’ Grote of Sint Gudulakerk maakte.
Ferry Ballhaus neemt de lezer mee langs het spoor van de tramlijn tussen Lochem en Barchem, waarbij we aan de hand van foto’s en aanwijzingen bijna letterlijk door het landschap het spoor terugvinden. Ook is er een eerste aflevering over het leven en werk van architect Gerrit Jan Postel. Het artikel beschrijft de begintijd van zijn productieve carrière, die hij aftrapte met het ontwerp voor het Larense gemeentehuis, dat in 1909 aan de Ampsenseweg is gebouwd.

Met een terugblik op de geslaagde Open Monumentendag afgelopen september en de vaste rubrieken maken dit feestnummer compleet (en extra dik). Rond 22 november verschijnt het en is verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten.