Miranda Klaasen en Giovanni Beekmans zijn zeer tevreden met de nieuwe speel- en ontmoetingsplaats aan het De Genestetplein. Foto: Rudi Hofman

Miranda Klaasen en Giovanni Beekmans zijn zeer tevreden met de nieuwe speel- en ontmoetingsplaats aan het De Genestetplein. Foto: Rudi Hofman

Heerlijk spelen én ontmoeten in nieuwe natuurspeelplaats aan het De Genestetplein

Algemeen Zutphen

ZUTPHEN - De aanloop duurde minimaal zes jaar, maar de uiteindelijke realisatie van de nieuwe speel- en ontmoetingsplaats aan het De Genestetplein in Zutphen is in enkele maanden tijd ‘gepiept’. Hoewel nog niet alle speeltoestellen officieel zijn vrijgegeven, maken kinderen en jongeren uit de buurt en andere wijken er al volop gebruik van. “Zelfs toen het laatst flink regende, was het hier heel druk”, zegt Giovanni Beekmans, die sinds hij in 2021 aan het plein kwam wonen zich intensief met het project heeft beziggehouden. Hij en mede-initiatiefneemster van het eerste uur, Miranda Klaasen, zijn zeer tevreden met het resultaat.

Door Rudi Hofman

“Een beetje gezelligheid in de straat en dat kinderen weer de ruimte krijgen om te spelen.” Met dit doel is volgens Miranda Klaasen jaren geleden het plan voor een nieuwe speel- en ontmoetingsplaats aan het De Genestetplein opgezet. Uiteindelijk kreeg het de projectnaam ‘Spelen en ontmoeten op de Linie van Hooff’ om te kunnen meedingen naar een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Die beloonde het project met 97.800 euro in het kader van de ‘Challenge Groene Icoonprojecten’. De Linie van Hooff verwijst naar het verdedigingswerk uit de Napoleontische tijd dat destijds dwars door de buurt liep.

Dankzij het geld van de provincie en bijdragen uit diverse potjes van de gemeente Zutphen, kon afgelopen december de uitvoering van het buurtplan beginnen. Nu vrijwel alles - op wat afwerk- en plantwerkzaamheden na - gereed is, kan zonder overdrijving worden gesteld dat het De Genestetplein een van de fraaiste (natuur)speelplaatsen in de gemeente heeft gekregen. In deze conclusie kunnen Miranda Klaasen en Giovanni Beekmans zich zeker vinden. Vrijwel iedereen in de buurt is in zijn nopjes met het resultaat. Enig punt van kritiek, dat her en der klinkt, betreft de verdwenen tientallen jaren oude essen aan één zijde van het plein. Hadden deze niet in het ontwerp kunnen worden meegenomen, vragen de criticasters zich af.

Regionale partijen
Landschapsontwerper Christiane Orth, die het buurtplan ontwierp, vond van niet. Voor de gekapte essen komen andere bomen terug waaronder prunussen, elzen en esdoorns. Daarvoor zorgt Luijendijk Hoveniers uit Warnsveld. Giovanni: “Er is bewust voor partijen uit de regio gekozen. De speeltoestellen komen van Speelmaatje uit Angerlo en de aannemer is Hofmeijer uit Voorst. We houden op zaterdag 9 maart een plantdag voor de buurt waarbij we zelf vaste planten gaan planten.”

In vergelijking met het oude speeltuintje is de nieuwe speel- en ontmoetingsplaats een enorme verbetering. Miranda heeft drie kinderen van tien, twaalf en vijftien jaar. “De jongste twee zijn heel enthousiast over de nieuwe speeltuin, de oudste is helaas al te oud om hier nog te gaan spelen.” Giovanni’s kinderen zijn drie en zes. Zij zijn volgens hun vader ook heel blij met de nieuwe speelvoorziening. “Voor de oude speeltuin was onze oudste al te groot, want die bood te weinig uitdaging.”

De Werkmakers
Miranda en Giovanni zijn Gidie Ritzerveld van De Werkmakers zeer dankbaar. Hij heeft volgens hen veel en belangrijk werk voor het project verricht. Zo kwam hij op het idee om het plan in te dienen voor de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie. Over de medewerking en bereidheid om mee te denken van de gemeente Zutphen, zijn de twee actieve buurtbewoners ook te spreken.

Zelf stond Miranda samen met de inmiddels verhuisde Yvette Engelsman aan de wieg van het buurtplan. Giovanni kwam in 2021 aan het De Genestetplein wonen. Hij bezocht een informatieavond en bood zijn hulp aan. “Ik ben werkvoorbereider voor de weg- en waterbouw. Gidie heb ik ondersteund in de gesprekken met de aannemer en de hovenier waar het ging om het bedenken van technische oplossingen.”

Buurtactiviteiten
Naast het bieden van veelzijdig speelplezier moet de nieuwe voorziening bijdragen aan een hechtere buurt. Zitbankjes, een wandelpad en een centraal podium nodigen uit tot ontmoeting en het houden van gezellige buurtactiviteiten. Los hiervan opperen, zo zegt Giovanni, buurtbewoners nu al leuke ideeën zoals de aanschaf van een kist met speelgoed voor de zandbak en het plaatsen van een bijenhotel. De officiële opening van de nieuwe speel- en ontmoetingsplaats aan het De Genestetplein volgt in april.

Een hovenier is bezig met de aanplant van bomen. Zaterdag 9 maart gaan buurtbewoners zelf vaste planten planten. De officiële opening van de speel- en ontmoetingsplaats volgt in april. Foto: Rudi Hofman
Doorkijkje via de robuuste schommel. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant