Herman Memelink met een stuk versteend hout uit de kleilaag bij steenfabriek De Vlijt en Tonny Memelink met een pot vol mollusken uit opgravingen in Miste. Foto: Han van de Laar
Herman Memelink met een stuk versteend hout uit de kleilaag bij steenfabriek De Vlijt en Tonny Memelink met een pot vol mollusken uit opgravingen in Miste. Foto: Han van de Laar

Tonny en Herman Memelink in de ban van geologie

Algemeen Winterswijk

WINTERSWIJK - Tonny en Herman Memelink zijn beiden verwoed amateur-geologen en samen al zo’n kleine tachtig jaar lid van de Geologische Vereniging Oost-Nederland. Zowel buiten in hun tuin als in het tuinschuurtje is een zeer fraaie verzameling te zien van onder meer schelpen, haaientanden, veldkeien, zwerfstenen, fossielen, zee-egels en mineralen. Tijdens excursies en op vakanties, bijvoorbeeld aan de kusten van Engeland en Frankrijk, hebben ze volop gezocht naar geologische voorwerpen. Tonny: “Het mooie aan geologie is het zoeken en het vinden. Het is altijd spannend wat je vindt. Tevens is het heerlijk om in de buitenlucht te zijn.”

Door Han van de Laar

Vondsten
Herman: “Mijn interesse is eigenlijk bij toeval gewekt. Ik ging op een dag in 1985 naar de oude steenfabriek De Vlijt om twee emmertjes klei te halen voor onze vijver. Toen werd ik op mijn schouders getikt en een beetje nors aangesproken door de achterbuurman van De Vlijt, tevens oud-werknemer, met de vraag wat ik kwam doen. Het ijs was snel gebroken en hij vertelde interessante dingen over de vondsten die hier gedaan zijn en ik werd lid.” Tonny: “In Miste bij onder meer Landgoed Kotmans werden speciale gaten gegraven, zodat er door geologen gezocht kon worden. Ik ben uit nieuwsgierigheid een keer meegegaan om eens te kijken. Dat werd meteen ook zoeken. Het sprak me enorm aan. Toen ben ik ook lid geworden van de Geologische Vereniging, dat was in 1986. Tevens ben ik in de loop der jaren nog enige tijd bestuurslid geweest. Nu nog volg ik regelmatig cursussen. Het blijft me boeien.”

Aardlagen
Winterswijk is voor geologen één van de meest interessante locaties van Nederland. De bekendste vindplaats is natuurlijk de Steengroeve. Jaarlijks reizen er veel bezoekers naar Winterswijk om deze - -op afspraak- te bezichtigen. De uitgraving is zo’n veertig meter diep en de Trias tijdlaag is bijna 240 miljoen jaar oud. Maar ook het Mioceen van zo’n twintig miljoen jaar en het Oligoceen dat ongeveer achtentwintig miljoen jaar oud is zijn erg interessant. Ook noordelijke en zuidelijke zwerfstenen zijn in Winterswijk te vinden. Winterswijk heeft dan ook niet voor niets de naam ‘Mozaïekvloer van Nederland’ gekregen. Interesse is er vanuit binnen- en buitenland, ook van universiteiten. Het doel van de Geologische Vereniging is het uitbreiden en verspreiden van kennis over geologie in de breedste zin van het woord. Om dit te bereiken, worden diverse activiteiten gehouden, zoals verenigingsavonden met lezingen, geologische excursies, tentoonstellingen en de uitgave van het verenigingsblad ‘Mozaïek’.

Geologisch museum
Regelmatig zijn er in den lande beurzen, zoals onlangs nog in Houten. Daar kan men bijvoorbeeld fossielen kopen en verkopen of vondsten laten determineren en lezingen volgen. Het Oertijdmuseum in Boxtel is zeker ook interessant, evenals de Museumfabriek in Enschede en natuurlijk Naturalis in Leiden. Tonny: “In Winterswijk mag best wel meer aandacht worden besteed aan de bijzondere geologische vondsten. Er is wel wat materiaal te vinden in de Museumfabriek, maar dat is niet toereikend voor alle waardevolle en unieke vondsten. Terra Temporalis zou als geologisch museum met ontmoetingsruimte uitkomst kunnen bieden.” Herman: “We snappen ook wel dat er bezwaren vanuit de buurt zijn, maar anderzijds zijn de bodemschatten van Winterswijk wel de moeite van het exposeren waard. Dat er in ieder geval een passende ruimte moet komen is belangrijk, maar vermoedelijk gaat de discussie hierover nog wel even door.”

Aanwas
De Geologische Vereniging Oost-Nederland telt zo’n 150 leden. De contributie bedraagt 17,50 euro per jaar en voor gezinsleden 8,50 euro. Iedereen is welkom. Tevens hoopt de vereniging ook op aanwas van met name jonge leden. Meer informatie is te vinden op de website.


geologischeverenigingoostnederland.nl

Verzameling schelpen uit -destijds- de binnenzee van Miste. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant