Organisatie zeepkistenrace: vlnr Peter Pruijn, Milan ter Voert (voorgrond), Gertjan Schoppers en Erik ter Voert. Foto: Roel Kleinpenning

Organisatie zeepkistenrace: vlnr Peter Pruijn, Milan ter Voert (voorgrond), Gertjan Schoppers en Erik ter Voert. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Voor de tweede keer met de zeepkist van de schans

Cultuur Silvolde

SILVOLDE - Het was iets nieuws. Spectaculair en hilarisch. Voor de zeepkistenrace in mei 2019 in Silvolde was een massale belangstelling. Het smaakte naar meer voor publiek en deelnemers. De organisatie maakte plannen voor de toekomst. Het moest een soapserie worden, maar corona hielp de goede voornemens om zeep. Nu kan en mag het weer en op zaterdag 10 september racen de zeepkisten opnieuw in het centrum van Silvolde.

Door Marcel van Berkum

In 2019 vierde carnavalsvereniging De Metworst het 55-jarig jubileum. De lustrumcommissie wilde een spraakmakend evenement organiseren. Silvoldenaren waren altijd trots op de vele grote dorpsactiviteiten, maar dat was mettertijd beduidend verminderd. Zo ontstond bij de carnavalsvierders het idee van een zeepkistenrace om het jubileum extra te benadrukken. Café ‘t Centrum werd partner in de organisatie. Het scheelt dat in Silvolde veel straten glooiend zijn en een parcours was snel gevonden. Op de Markt werd een indrukwekkende schans gebouwd waar vanaf de deelnemers in hun zelfgebouwde karretjes in duizelingwekkende vaart rakelings langs het publiek naar beneden door de Pr. Bernhardstraat scheurden.

Twee categorieën
“De Metworst regelt het nu niet meer”, vertelt mede-organisator Peter Pruijn. “Maar de personen, die in 2019 namens de carnavalsvereniging het organiseerden tekenen nu opnieuw voor de totstandkoming. Samen met de uitbaters van ‘t Centrum, Erik en Milan ter Voert.” Het café wil uiteraard maar wat graag dat het drukbezochte evenement voor het terras plaatsvindt. De opzet is in grote lijnen hetzelfde. Gertjan Schoppers heeft de supervisie over de aanleg van het parcours: ”We bouwen op de Markt weer een metershoge schans van steigermateriaal. De deelnemers rijden in de twee categorieën één- en tweezitters in rechte lijn tussen de dranghekken om te finishen ter hoogte van standbeeld De Non bij het Claraplein. Nieuw is dat in de baan enkele ludieke hindernissen zijn gebouwd om het publiek nog meer spektakel te bieden.” Het gaat erom welke zeepkist in de snelste tijd het parcours aflegt. Na de eerste manche zijn de finaleraces.

‘Ik heb
hoogtevrees
dus met de
ogen dicht
gereden’


Dit jaar was de animo om deel te nemen nog weer groter dan bij de eerste uitgave. Maar liefst 30 teams met fascinerende namen hebben zich ingeschreven via social media. Coureurs en monteurs zijn maanden druk in de weer geweest met ontwerpen, zagen, boren en lassen en zullen trots hun eigen bouwsels in de Formule Z aan het Silvoldse publiek presenteren. Onder de deelnemers is CV De Bult. Het team van Casper Boegman en Wilberth Koenders is titelverdediger. In 2019 waren zij prins en adjudant van De Metworst en vanwege het jubileum mochten ze in de race niet ontbreken. “Het was super leuk”, herinnert Casper zich. “Vanaf hoog bovenop de schans was het een schitterend gezicht om over al dat publiek heen te kijken. Al moet ik er wel bij vertellen dat ik hoogtevrees heb dus met de ogen dicht heb meegereden.”
Ze zitten ook nu weer in een zeepkist, die is overgenomen van een team uit Zeddam, die ze naar hun eigen wensen hebben verbouwd. “De wisselbeker hebben we ingeleverd en komende zaterdag gaan we als eerste van de schans.” Ook dit jaar is er weer een originaliteitsprijs te winnen.

Veiligheid
“Veiligheid voor alles”, zegt Gertjan.” Uiteraard is voor de deelnemers een helm verplicht. Op de ochtend van de wedstrijd worden de zeepkisten streng gecontroleerd of ze reglementair voldoen aan de voorgeschreven afmetingen en veiligheidseisen.”
De wedstrijd heeft natuurlijk vooral een ludiek karakter. Toch wordt de deelnemers op het hart gedrukt tijdens hun race niet roekeloos om te gaan met de voertuigen en de veiligheid in acht te nemen.

De Silvoldse Zeepkistenrace is op zaterdag 10 september vanaf 16.00 uur in het centrum van Silvolde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant