Fragment uit de voorstelling. Foto: Annemieke van der Togt
Fragment uit de voorstelling. Foto: Annemieke van der Togt Annemieke van der Togt

Een politieke wereld vol intrige, sabotage en vreemdgaan

Cultuur Doetinchem

DOETINCHEM – Medicijnmisbruik, miskramen, zelfmoordpogingen, seksuele intimidatie, paranoia en verraad, Momentum heeft het allemaal. Deze nieuwe toneelvoorstelling van regisseur Lot Vekemans, bekend van Gif, toont het menselijke gezicht achter politieke macht. Momentum is woensdag 7 december te zien bij Amphion Theater.

Momentum toont net als de serie House of Cards een wereld vol intrige, sabotage en vreemdgaan. Aan de vooravond van een feest thuis bij partijleider Meinrad Hofmann (Waldemar Torenstra) vanwege het vijftigjarig bestaan van de partij, ontploft de bom. Terwijl de machtigste man van het land steeds dieper valt, zoekt zijn vrouw Ebba (Astrid van Eck) naar haar moment om de leiding te pakken. Terwijl hun spindoctor Dieter (Vincent Croiset) uit alle macht het imago in stand probeert te houden, raakt het tweetal in een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen verder van elkaar verwijderd. Op de avond van het feest stort alles in elkaar. Op dat moment maakt Ebba een rigoureuze keuze. Maar zal haar man haar hierin steunen? 

Waldemar Torenstra vertelt over zijn aandeel in Momentum: “Ik denk dat dit stuk laat zien hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van jouw ideeën en gedragingen. Zowel op maatschappelijk niveau als persoonlijk. Mijn personage vindt dat lastig. Hij kan niet volmondig ruimte maken voor anderen en verantwoordelijkheid nemen voor zijn aandeel in de positie van zijn vrouw.” De verhouding tussen mannen en vrouwen is een belangrijk thema in de voorstelling. Astrid van Eck vertelt verder: “Het is heel makkelijk om mannen de schuld te geven dat vrouwen nog altijd minder aan de top werken, minder verdienen, vaker voor de kinderen zorgen etc. Maar het gaat niet over wie er schuldig is. Gelijkheid - niet alleen die tussen mannen en vrouwen, maar voor alle mensen die minder goed gehoord worden - is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van iedereen.”

Net als Gif, internationaal gezien al jaren het grootste Nederlandse toneelsucces, is Momentum een toneelstuk van Lot Vekemans. Een voorstelling over de achterkant van de politiek en machthebbers die niet mogen falen, passend in een tijd waarin veel vrouwen strijd moeten voeren om aan de top te komen. 

Momentum is woensdag 7 december om 20.00 uur te zien in de Rabobank Zaal van Amphion, locatie Hofstraat 159. Info en tickets:


amphion.nl/theater