Wensboom 2021. Foto: Daan Bomhof
Wensboom 2021. Foto: Daan Bomhof

Kerstdorp Gelster: ervaar het kerstgevoel in Gelselaar

Cultuur

GELSELAAR - Voor alle liefhebbers van kerst en van knusse winterse gezelligheid kunnen op zaterdag 17 december tussen 16.00 en 21.00 uur in Gelselaar hun hart ophalen. Ervaar Kerstdorp Gelster rondom de pittoreske Dorpsstraat, waar midden tussen de karakteristieke boerderijen Gelselaars Belang voor het eerst dit (gratis) sfeervolle evenement houdt, dat vorig jaar niet doorging vanwege de coronasituatie.

Ruim dertig kramen nodigen uit, goed gevuld door lokale ondernemers. Van handgemaakte houten lampen tot Achterhoekse wijnen en van wol van Alpaca’s tot kleurrijke kerstdecoratie. Muziekvereniging Excelsior verkoopt vanuit Dorpshoes Gelster tweedehands speelgoed en boeken. Daarnaast kan bij allerlei gezellige eet- en drankkramen bijvoorbeeld een glühwein of warme snack worden verkregen. Toneelvereniging De Eendracht voert die dag het toneelstuk Kroamschudd’n in Mariaparochie, geschreven door Herman Finkers, meerdere keren op. Daarnaast zijn er optredens van popkoor SoSjaal en muziekensemble Tempel Team. En er is een wensboom, waar men een wens voor een dierbare kan doen. De kerstmarkt biedt dus voor elk wat wils.

Opening kerstdorp
De kerstmarkt is een van de activiteiten van Kerstdorp Gelster. Het kerstdorp wordt op 10 december rond 19.30 uur geopend bij de wensboom tegenover het Dorpshoes. Daarna brengt een regionaal projectkoor en -ensemble de aanwezigen alvast in kerststemming in de Waterstaatskerk (vol is vol).
Vanaf dat moment is het dorp in kerstsfeer verlicht en kan men tot en met 30 december een verlichte kersttaferelenwandeling maken. Op diverse plekken in Gelselaar hebben inwoners in hun tuin, oprit of voor het raam kersttaferelen gemaakt. Ze zijn verlicht, zodat je ze ook ’s avonds kunt bekijken. De plattegrond met de kersttaferelen is vanaf 10 december te downloaden op www.kerstdorpgelster.nl. Daarnaast is er in de schuur van de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat op Adventszondagen en tijdens de kerstmarkt een kerststallenexpositie van Stichting Bie Winkels te zien.

Kroamschudd’n in Mariaparochie. Foto: Guido Bogert Fotografie