Aad van den Bosch, beeldend kunstenaar. Eigen foto

Aad van den Bosch, beeldend kunstenaar. Eigen foto

Glaskunst fotografie en vier klavieren concert

Cultuur Hoog-Keppel

HOOG-KEPPEL – In de Dorpskerk Hoog-Keppel wordt op 4 en 5 februari een gecombineerd evenement georganiseerd. Aad van den Bosch beeldend kunstenaar uit Ellecom exposeert en Pauline Schenck bespeelt vier klavieren tijdens een concert. De expositie is op 4 februari van 10.00 tot 17.00 uur en 5 februari van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Het concert is op 5 februari van 15.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij, met vrije gift na afloop.

Aad van den Bosch beeldend kunstenaar uit Ellecom
Bij de voormalige Staatsuitgeverij & Drukkerij werkte Aad van den Bosch als grafisch vormgever en was hij één van de vijftig beste boekverzorgers, maar zijn passie was vrij kunstenaar.
Naast zijn baan kon hij vrijer werken, omdat hij zich niet aan de smaak van het publiek hoefde aan te passen. En met succes. In 1969 won hij de Talensprijs en in 1975 werd een olieverfschilderij uit honderden inzendingen gekozen voor een internationale tentoonstelling in het Louvre in Parijs. Het pareltje aan de kroon!
De laatste jaren heeft Aad zich toegelegd op digitale surrealistische glaskunst. Dat begon toen hij een spiegel in 1000 stukjes liet vallen en dacht ‘daar moet ik wat mee’.
Sindsdien bouwt Aad sculpturen van oud glas en maakt daar foto’s van die hij digitaal combineert met veelal foto’s van zijn reizen over de hele wereld. Dit digitale resultaat, figuratief en abstract, laat hij op aluminium of glas afdrukken. Van elke compositie is maar één exemplaar, het zijn unica.
Zijn werk heeft nooit een titel, omdat de mensen dan willen kijken of zij het er ook in zien. Aad ziet liever een dialoog tussen zijn werk en de toeschouwer. De compositie komt voort uit zijn onderbewustzijn en hij weet van tevoren nooit waar het naartoe gaat.
Eén thema zie je in al zijn werk terug: vanuit het donker, de droefenis, naar het licht, het positieve, naar de vrijheid! Zo leeft hij ook en voelt zich daarom een zeer gelukkig mens!

Pauline Schenck bespeelt 4 klavieren
Pauline Schenck studeerde hoofdvak klavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In de periode dat ze in Zweden woonde, verdiepte zij zich in het orgelspel en was enige tijd werkzaam als cantor.
Ze heeft een passie voor zang, en begeleidt veel zangers, zowel in solorepertoire als in oratoria. Zij is vaste continuospeler (klavecimbel en kistorgel) van het van Wassenaer-consort.
Pauline is actief in verschillende kamermuziekformaties, bijvoorbeeld ensemble Palette en il Presente.
Daarnaast heeft Pauline een bloeiende lespraktijk voor continuo- en solospel, met leerlingen uit de wijde omtrek. Improvisatie maakt een steeds groter deel uit van haar lessen. Ze woont in de regio Arnhem.
Op het concert in de Dorpskerk Hoog-Keppel zal Pauline vier verschillende toetsinstrumenten bespelen en erover vertellen. Zij neemt een klavecimbel én een virginaal mee. Een klavecimbel is waarschijnlijk wel bekend, een virginaal valt minder vaak te beluisteren. Wat zijn de overeenkomsten, wat de verschillen? En welke muziek past waarop?
Pauline bespeelt daarnaast een kistorgel, gebouwd in Hoog-Keppel. En tot slot is er de unieke gelegenheid om het mooie kerkorgel (uit 1740) van de Dorpskerk te beluisteren!


www.dorpskerkhoogkeppel.nl

Pauline Schenck bespeelt vier klavieren. Foto: Marije van den Berg