Met aandacht bekeken de leerlingen van de Needse basisschool de vele topstukken van het Rijksmuseum. Foto: PR

Met aandacht bekeken de leerlingen van de Needse basisschool de vele topstukken van het Rijksmuseum. Foto: PR

‘Is het nu al afgelopen? We hebben nog lang niet alles gezien!’

Cultuur Neede

AMSTERDAM/NEEDE - ‘Kijk juf, daar, boven die hond, daar kun je nog zien dat ze De nachtwacht eens hebben beschadigd!’ 

Vol aandacht lopen de leerlingen van groep 7 en 8 van obs De Hofmaat mee met de gids die hen in sneltreinvaart door het Rijksmuseum leidt, langs de topstukken van het museum. Allereerst zagen zij De Nachtwacht, met een grote glazen wand eromheen. Nu konden de kinderen in het echt zien wie ze naspeelden voor de foto die ze op school hebben gemaakt. Elk kind beeldde een personage uit van De Nachwacht en zo ontstond de eigen Groep 8 Nachtwacht. 

Tijdens de rondleiding ‘Beleef de Geschiedenis’ konden de kinderen de geschiedenis ook werkelijk, proeven en ruiken. Bij een heel groot scheepsmodel werd aan de kruiden geroken die door de VOC werden vervoerd, ze hebben een kaneel snoepje geproefd en gevoeld aan fluweel, de stof die een rijke jongen droeg op het schilderij (portret van Gerard Andriesz Bicker), gevoeld hoe de dikke klodders zouden voelen op een schilderij dat Rembrandt heeft gemaakt en op een vloer gezocht naar hun eigen sterrenbeeld. Ook hebben ze een tekening gemaakt in drie minuten van het mooiste voorwerp van Chinees porselein, een miniatuur poppenhuis bekeken dat miljoenen euro’s waard is en allerlei wapens uit de 17de eeuw bekeken. Het kleinste wapen, een ring met een vuursteenslot en het duurste wapen gezien, de kris van Koning Willem I met 117 diamanten.
Tot slot mochten de kinderen bedenken welk voorwerp ze graag thuis zouden willen laten zien. ‘De Nachtwacht of een van de wapens was favoriet bij de schoolkinderen uit Neede. ‘Is het nu al afgelopen? We hebben nog lang niet alles gezien!’ Was een opmerking die spontaan werd gemaakt. Een mooi compliment voor de gids!

De wapencollectie van het Rijksmuseum maakte indruk op de leerlingen van de Hofmaat. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant