Docent kunstgeschiedenis Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Foto: Niels Blekemolen
Docent kunstgeschiedenis Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Foto: Niels Blekemolen

Lezing Gorsselse Kunstkring door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Cultuur Gorssel

‘Hoe fotografie kunst werd’

GORSSEL – Op vrijdag 24 maart 2023 wordt in de Roskamzaal, achter restaurant Loetje aan de Hoofdstraat 26 in Gorssel een lezing gehouden bij de Gorsselse Kunstkring. Krzysztof Dobrowolski-Onclin vertelt over ‘Hoe fotografie kunst werd’. Aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Oprichter en eigenaar van ‘Bureau Boeiend’.

Als je maar lang genoeg wacht, dan worden zelfs de meest banale kiekjes uiteindelijk kunst, stelt Susan Sontag in haar standaardwerk ‘Over fotografie’. Zo kan het zijn dat de eerste gefixeerde afbeelding uit 1827, nauwelijks nog een foto te noemen, in de kunstboeken prijkt, terwijl de voorstelling ronduit banaal is: een uiterst vaag uitzicht uit het raam. Toch werd de nieuwe techniek razend populair toen in 1839 een toestel op de markt kwam waarmee werktuigelijk afbeeldingen konden worden gemaakt. Niemand die de vroege fotografie als een kunstvorm op zich zag, ze kon hooguit dienen als hulpmiddel van de schilderkunst. Wel volgt de vroege fotografie de esthetiek van de schilderkunst: portretten, stillevens, landschappen. In de lezing wordt verteld waarom fotografie snel populair werd en hoe het komt dat foto’s van bijvoorbeeld Julia Cameron nu tot autonome kunstwerken worden verheven.

De Gorsselse Kunstkring organiseert zes keer per seizoen een lezing in Gorssel. Aanmelden is niet nodig. Ook niet-leden zijn welkom voor 10 euro per persoon per lezing, contant te voldoen aan de zaal. Jongeren onder 18 jaar hebben gratis toegang.


gorsselsekunstkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant