Een van de geëxposeerde werken. Foto: Marianne Bellenhaus
Een van de geëxposeerde werken. Foto: Marianne Bellenhaus

‘Grenzen overwinnen’: kunstexpo in Grenslandmuseum

Cultuur Dinxperlo

DINXPERLO - Van 1 april tot 31 oktober 2023 is in de entree van het Grenslandmuseum in Dinxperlo een expositie te zien van de bekende Duitse kunstenares Marianne Bellenhaus. Deze wordt als uniek omschreven omdat dit multitalent meestal grote exposities heeft in galeries, grote musea of andere openbare ruimten. 

Door Marijke Verschoor-Boele

Bellenhaus is geboren en opgegroeid in Dinslaken (Niederhein) en woont tegenwoordig in Borken (Westfalen). Op de Hogeschool in Münster heeft ze kunst en pedagogiek gestudeerd, evenals tekenen op de Fachhochschule für Grafik und Design in Münster.
Ze is lange tijd docent in Dorsten geweest en was lid van de Westfalische Künstlergruppe K i m.
Bellenhaus beheerst meerdere technieken, onder meer olieverf en acryl. Ze werkt ook met grafische technieken, maakt objecten en installaties en heeft ook veel geëxposeerd met haar foto’s. Samen met uitgevers heeft ze boeken geïllustreerd en verschillende boeken uitgegeven.

Leven zonder Kunst
In haar boek ‘Fläche, Raum und Flächenraum’ vraagt Bellenhaus zich af hoe het leven zonder kunst, cultuur, muziek, theater en literatuur zou zijn. Hoe arm, triest en eentonig zou de werkelijkheid zijn en hoe weinig tastbaar de wereld. Kunst maakt het leven rijker, en helpt om een levensfase beter te begrijpen. Dit geldt zowel voor de kunstenaar als voor de toeschouwer. De kunstenaar ontwikkelt een kunstwerk en legt er zijn gedachten en gevoelens in. De toeschouwer bekijkt het werk en ziet het vanuit zijn eigen wereld en heeft er zijn eigen gedachten over.

‘Grenzen overwinnen’
Bellenhaus presenteert in een kleine expositie in het Grenslandmuseum haar gedachten over de grens en ‘grenzen overwinnen’. De slagbomen zijn er niet meer tussen Nederland en Duitsland, maar dat betekent niet dat er geen grenzen meer bestaan. Zeker in de huidige tijd met de oorlog in Oekraïne zijn reflecties over de grens actueler dan ooit.

Schilderij
Een groot kleurrijk olieverfschilderij gaat erover hoezeer het altijd de menselijke behoefte is geweest om obstakels te overwinnen, beperken of uit te sluiten, hoe belangrijk grenzen zijn om te beschermen tegen aanvallen en wat de gevolgen zijn van dergelijke acties. Een grens geeft duidelijkheid.

Diorama’s
Dat Bellenhaus meerdere technieken beheerst, laten ook de acht diorama’s zien. Een diorama is een soort driedimensionaal werk, dat vaak een verbeelding van de werkelijkheid is. In deze diorama’s heeft Bellenhaus nagedacht over fundamentele vragen rondom de grens: bijvoorbeeld de grens die we in ons hoofd trekken uit angst voor het onbekende of de grens als een gesloten deur, waarbij we alleen hoeven te zoeken naar de juiste sleutel. Er zijn ook machtige personen die grenzen denken te kunnen verschuiven. Bellenhaus heeft dit verbeeld door een diorama met een mikadospel van slagbomen. Ook het digitaal overschrijden van de grens wordt verbeeld, evenals de pure wanhoop van een gesloten grens van prikkeldraad.

Sculptuur
Tenslotte: een prachtig sculptuur van lichtgewicht panelen laat de wanhoop zien van bootvluchtelingen tijdens de realiteit van hun vlucht over de grens. De verschillende tinten grijs geven de uitzichtloosheid van hun situatie weer.

Opening
‘Grenzen overwinnen’ van Marianne Bellenhaus wordt samen met de expositie ‘60 jaar markt’ in het Grenslandmuseum officieel geopend op 31 maart door de Burgemeester van Aalten, Anton Stapelkamp.

De expositie in het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo is te bezichtigen van 1 april tot en met 31 oktober. De openingstijden zijn april, september en oktober: dinsdag tot en met zaterdag: 13.00 tot 16.30 uur.
Mei tot en met augustus: dinsdag tot en met zaterdag: 13.30 tot 16.30 uur, zondag: 13.30 tot 16.30 uur. Entree is vijf euro.