Opnames voor Øsen & Angoan in café Halfweg in Voor-Beltrum. Foto: PR

Opnames voor Øsen & Angoan in café Halfweg in Voor-Beltrum. Foto: PR

Zeventig jaar plattelandsleven in TolTuin-Theater Beltrum

Cultuur Beltrum Voor-Beltrum

Uniek festival met toneel, film en live muziek

door Kyra Broshuis

BELTRUM - Alsof je in een tijdmachine bent gestapt en 60 jaar teruggaat in de tijd. Dat is de beleving afgelopen zondag bij café Halfweg in Voor-Beltrum. Een paar mannen zitten aan de tap en praten over de ruilverkaveling. Het is een scene uit de filmopnames voor Muziektheater Øsen & Angoan dat in juni wordt gehouden in het Toltheater in Beltrum.

Het echte verhaal
Vorig jaar was het stuk een doorslaand succes. Voor dit jaar gaat de organisatie terug in de tijd met 70 jaar plattelandsleven, vergezeld door bijpassende muziek. Het stuk wordt live opgevoerd met gebruik van filmbeelden. Eerder al werden opnames gemaakt bij Erve Kots en afgelopen weekend dus bij Halfweg. Initiatiefnemer Bram Pape van vergaderlocatie TolTuin.nl en stichting TolTuinTheaterTolTuin is blij dat er in het oude café nog een keer opnames gemaakt worden. “Dit zijn de laatste beelden voordat de verbouwing begint. Alleen al daarom is het fantastisch dat we van deze plek gebruik kunnen maken.” Pape werkt samen met Willie Oosterhuis aan Øsen & Angoan. “Wij vinden allebei dat de media een verkeerd beeld geeft van het boerenleven. Wij willen graag het echte verhaal vertellen. In het theaterstuk komt van alles aan de orde; van varkenspest tot ruilverkaveling. Ook andere maatschappelijke zaken worden belicht. In het nieuwe verhaal, dat we dit jaar brengen, gaat het ook om een ongeluk dat misschien geen ongeluk was en de onduidelijke toekomst van de boer. Wij nemen geen standpunt in, hebben geen oordeel maar laten zien wat er gebeurt. Zo komen ook de meningsverschillen tussen bioboeren en conventionele boeren aan de orde.”

Nieuwe plannen en ideeën
Veel inwoners van (Voor) Beltrum werken mee aan deze bijzondere productie. Naast het theaterstuk zijn er ook sprekers die vertellen over bijzondere boerenondernemingen en de donuteconomie. “We zeggen niet: dit is het. We nodigen mensen uit om er eens van te proeven.” Oosterhuis is de regisseur en Pape is van de locatie. Zijn ondernemingen zijn vernoemd naar zijn bijnaam Tol. “Mijn opa woonde vroeger tegenover de houtzagerij en daarbij was een brug waar tol werd geheven, vandaar die naam. Van huis uit ben ik tuinarchitect maar ik wilde graag meer doen met de mooie plek waar we wonen. Eerst ben ik gestart met de vergaderruimte op ons erf en later kwam het idee ToltuinTheater. Ik ben altijd bezig met nieuwe plannen en ideeën”, vertelt Pape.

Gedragen door de gemeenschap
Pape en Oosterhuis willen graag meer bekendheid voor hun theaterstuk. “Ik weet zeker dat het heel veel mensen aanspreekt. Het is allemaal heel herkenbaar. Het is echt uniek dat je theater en film beleeft in een festivalsfeer met live muziek. Het theaterstuk is geschreven door Oosterhuis en bevat herkenbare waargebeurde verhalen die je aan het denken zetten. Verhalen met een diepere achtergrond. Het wordt ook echt gedragen door de gemeenschap: we hebben, naast 3 professionele acteurs, gastacteurs en acteurs van DOEK en we werken bij het festival samen met de Stichting Halfweg en het lokaal gebrouwen Nathals.

Benieuwd naar de productie van vorig jaar? Omroep Gelderland heeft alles geregistreerd en hebben er zelf 5 afleveringen van gemaakt die nu op RTV Oost worden uitgezonden. Elke dinsdag en zaterdag vanaf 17:30 uur elk uur en zondag vanaf 11:00 uur. “Dit jaar wordt het nog mooier! Kom dus op 23, 24 of 25 juni naar het TolTuinTheater aan de Schuurmansweg 3a in Beltrum.” 

Kaarten zijn te verkrijgen via www.toltuintheater.nl, daar is ook meer informatie te vinden. 

Opnames voor Øsen & Angoan in café Halfweg in Voor-Beltrum. Foto: PR