Het Nut besteedt aandacht aan fietsen: vervoer en veiligheid. Foto: Cees Corts

Het Nut besteedt aandacht aan fietsen: vervoer en veiligheid. Foto: Cees Corts

Nut Zelhem zet zich in voor fietsveiligheid

Cultuur Zelhem

ZELHEM - De fiets staat centraal in de ledenbijeenkomst van Nut Zelhem, die op maandag 15 mei wordt gehouden. Daan Steenman van Veilig Verkeer Nederland komt vertellen over het werk van zijn organisatie en wat fietsende verkeersdeelnemers zelf kunnen doen om de veiligheid te verbeteren en het aantal ongelukken te beperken.

De fiets is nog altijd populair als gewoon vervoermiddel, maar vooral het recreatief gebruik is de laatste jaren sterk toegenomen. In de combinatie van die twee komen verkeer en daarmee de veiligheid op de weg bovenaan te staan. Gelet op het aantal slachtoffers dat jaarlijks te betreuren valt, is er nog wel het een en ander aan te verbeteren. Het wordt steeds drukker op wegen en fietspaden en het lijkt er op dat we niet altijd meer in staat en/of bereid zijn rekening te houden met onze medeweggebruikers. Ook komen er steeds meer verschillende soorten voertuigen, zoals speedpedelecs, elektrische steps en ligfietsen en al die voertuigen moeten een plek hebben op onze wegen en fietspaden. Tegelijkertijd groeien de onderlinge snelheidsverschillen. Tel daar bij op dat, omdat we allemaal ouder worden, onze reactiesnelheid vermindert en dat onze botten brozer worden, dan heb je de ingrediënten voor (ernstige) ongelukken. 

VVN
De organisatie die veel doet om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren is Veilig Verkeer Nederland. VVN heeft als missie: ‘Iedereen veilig over straat’. De aanpak is gericht op educatie, gedragsbeïnvloeding en activatie, vanuit de gedachte dat iedereen kan bijdragen aan meer verkeersveiligheid. Tienduizenden vrijwilligers zetten zich in voor dit doel. Zij organiseren op lokaal of provinciaal niveau activiteiten zoals fietscontroles voor scholieren en rijvaardigheidsritten voor senioren. VVN Verkeersouders zijn actief op basisscholen en zetten zich onder meer in voor praktische verkeerslessen en een verkeersveiliger schoolomgeving.
In de bijeenkomst van 15 mei zal Daan Steenman op een speelse manier de kennis van de leden over verkeersregels vergroten en hen confronteren met hun eigen gedrag in het verkeer. Nut Zelhem komt bijeen in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant. De avond begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor Nut-leden maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Zij betalen 5 euro, incl, een kopje koffie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant