Molen Nooit Gedacht in Warnsveld. Foto: Dirk-Jan Abelskamp

Molen Nooit Gedacht in Warnsveld. Foto: Dirk-Jan Abelskamp

Kijkje nemen in de molen

Cultuur Linde Neede Ruurlo Steenderen Varsseveld Vorden Warnsveld Zwiep

WARNSVELD/REGIO - Op 13 en 14 mei 2023 is het weer Nationale Molendag. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De Hollandsche Molen bestaat in 2023 100 jaar en viert Nationale Molendag dit jaar voor de 50ste keer. Reden voor een extra groot feest, samen met het Gilde van Molenaars.

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument. De geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er bij de molen een leuk cadeautje klaar. Op molens.nl zijn alle deelnemende molens te vinden.

Buitenlandse toeristen kijken hun ogen uit als ze onze molens zien, maar voor veel Nederlanders is het bijna vanzelfsprekend dat er nog zoveel van deze mooie historische werktuigen in ons landschap staan. Het is immers één van onze belangrijkste nationale symbolen. Toch waren veel molens er niet meer geweest als molenliefhebbers zich 100 jaar geleden niet verenigd hadden om dit cultureel erfgoed te behouden en te beschermen.

Elke molen is uniek
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers, ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd, pigment en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als molenaar, maar ook als molengidsen, als medewerker in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens Nationale Molendag delen al deze liefhebbers graag hun passie en roepen zij andere enthousiastelingen op om zich bij hen aan.

Over De Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. 

Welke molens zijn open?
Op molens.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. In deze omgeving zijn in ieder geval de molens Nooit Gedacht in Warnsveld, de molen van Warken, De Hackfortsche windkorenmolen in Vorden, de Bronkhorster Molen in Steenderen, Agneta in Ruurlo, De Hollandsche Molen in Neede, De Engel in Varsseveld, De Hoop in Giesbeek, De Ster in Geesteren, De Zwiepse molen, Havekes Mölle in Twello, en Ons Belang/Lindesche Molen in Linde.

Kijk voor de exacte openingstijden even op de website www.molens.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant