Henk Radstaak is al 41 jaar voorzitter van Wees een Zegen. Foto: Mirjam Rensink

Henk Radstaak is al 41 jaar voorzitter van Wees een Zegen. Foto: Mirjam Rensink

Toneelvereniging Wees een Zegen Wittebrink 100 jaar

Cultuur Wittebrink Zelhem

ZELHEM – Toneelvereniging Wees een Zegen en het Mosterdzaadje werden honderd jaar geleden opgericht door een aantal studenten van de predikantenopleiding Ruimzicht in Doetinchem. Kinderen uit de Wittebrink konden tussen hun elfde en vijftiende de iedere woensdag naar het Mosterdzaadje en later als ze ouder werden mochten ze meedoen met Wees een Zegen.

Door Mirjam Rensink

Henk Radstaak is al vanaf zijn negentiende voorzitter van de toneelvereniging. En nu ruim 41 jaar later hoort hij bij de laatste acht leden van de vereniging. De andere zeven zijn Mario Bulten, Gerrit-Jan Hiddink, Ronnie Looman, Leonie Groot Wassink, Janneke Buunk en Jan Vrogten en Henks broer Wim Radstaak.

Achter de voormalige school in de Wittebrink staat het gebouw waar de toneelvereniging oefent en waar een keer per jaar een voorstelling werd opgevoerd. Afgelopen november was de laatste keer dat het doek openging. Het decor van de laatste voorstelling staat er nog. Henk laat zien hoe de spelers het toneel opkwamen vanuit de ruimte achter het toneel. “Ja, het is jammer dat het stopt. Ik heb er echt moeite mee, dat mag je wel weten. Ik zou mensen wel willen toeroepen kom bij het toneel. Maar ze komen niet meer, de jeugd is uitgevlogen of is te druk. Maar het is harstikke jammer van de mooie zaal die nu leeg komt te staan.”

Eigenhandig opgebouwd
Het gebouw achter de oude school is door de leden opgebouwd. “Toen de school in 1988 dicht ging en een andere bestemming kreeg, kregen wij een oud noodgebouw aangeboden, maar dat stond nog wel in Lichtenvoorde”, lacht Henk. “We hebben dat toen met zijn allen uit elkaar gehaald, iemand heeft er zelfs nog een speciale kar voor gelast en zo werd het stuk voor stuk met de tractor deze kant opgehaald. En toen zijn we een hele zomer bezig geweest om het weer op te bouwen.”

Als je het gebouw nu ziet in het nauwelijks voor te stellen dat het door een groep vrijwilligers in elkaar is gezet. In de grote zaal is plek voor honderd mensen, er zijn twee toiletgroepen er is een grote keuken en een ruime gaderobe. “De zaal is net zo groot als in de school”, vertelt Radstaak. “Maar daar moesten we altijd eerst de twee lokalen ontruimen, de tussenwand weghalen en dan hadden we de zaal klaar voor een voorstelling. Kun je je voorstellen hoe druk we daar mee waren? Vroeger ging de school om half vier uit op vrijdagmiddag en dan hadden we om half acht de eerste voorstelling. Dan moeten we heel hard werken om alles op tijd af te hebben. En dan op zondagavond moest alles weer worden teruggezet omdat op maandagochtend de school weer begon.”

Uitverkocht
Henk Radstaak speelt vanaf zijn elfde al toneel. “Ik begon bij het Mosterdzaadje, dat stelde nog niet zo heel veel voor hoor. We speelden een keer per jaar een eenakter. En dan kwamen na de pauze de groten met een stuk in drie bedrijven. Het was altijd plezierig om er naar toe te gaan. Ik ben in al die jaren vrijwel bij iedere repetitie en bijeenkomst geweest. Ik het hooguit een keer gemist omdat ik ziek was. Iedereen uit de buurt kwam samen bij de Wittebrinkschool. We begonnen altijd met het serieuze stuk zoals wij dat noemden, een stuk uit de bijbel en een gebed en daarna begon het plezierige gedeelte. Toen de school in 1988 dichtging werd het aantal jeugdleden rap minder. De jeugd ging ook studeren en dan waren ze alleen nog maar in het weekend thuis. Toen ik begon als voorzitter hadden we nog 43 leden, nu zijn we met zijn achten over. De laatste paar jaar zijn er ook nog mensen vertrokken omdat we door de corona niet meer bij elkaar konden komen. Maar we wilden onze vereniging geen stille dood laten sterven en dus hebben we in november nog een keer een voorstelling gegeven. Om ons honderd jarig bestaan te vieren. Beide avonden waren uitverkocht.”

En nu rest de acht overgebleven leden nog een evenement: een reünie van C.J.V./C.T.V. Wees een Zegen en Het Mosterdzaadje. Deze wordt gehouden op zaterdag 17 juni vanaf 14.00 uur bij de Wittebrinkschool. Er worden die dag filmpjes vertoond van oude voorstellingen en repetities. Ook zijn er foto’s te zien van de honderdjarige vereniging en kunnen er herinneringen worden opgehaald. Mail of bel om aan te melden voor de reünie.


toneelwez@gmail.com 

06-12919453

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant