Kwartiermakers Jeroen Brummelman (l) en Jochem Kruip van Mañana Mañana bestuderen de kaart van het festivalterrein. Huize Oolde is op de achtergrond te zien. Foto: Henri Bruntink

Kwartiermakers Jeroen Brummelman (l) en Jochem Kruip van Mañana Mañana bestuderen de kaart van het festivalterrein. Huize Oolde is op de achtergrond te zien. Foto: Henri Bruntink

Henri Bruntink

De piketpaaltjes voor Mañana Mañana 2023 zijn geslagen

Cultuur

LAREN – Op Landgoed Oolde bij Laren zijn vrijdag dat piketpaaltje voor Mañana Mañana 2023 uitgezet. Ook werden de eerste materialen aangevoerd. Vanaf dinsdag, na het pinksterweekend, gaat dagelijks zo’n 10 man (m/v) aan de slag om de infrastructuur voor het festival op te bouwen. Het legioen mensen dat op het omvangrijke terrein aan het werk gaat zwelt daarna langzaam aan totdat de eerste bezoekers op donderdag 8 juni toestromen.

Door Henri Bruntink

Jeroen Brummelman en Jochem Kruip van De Feestfabriek Alles Komt Goed BV coördineren de opbouw van Mañana Mañana, dat voor tweede keer wordt gehouden op en rondom Huize Oolde. Het heeft de nodige voeten in aarde om de logistiek uit de grond te stampen die nodig is om recht te doen aan een festival dat zichzelf graag ‘het mooiste festival van Nederland’ noemt en dat bezoekers graag ‘weg van de grijze massa’ wil leiden.

Paaltjes
Jeroen Brummelman toont een kaart van het festivalterrein met een voor de leek ondoorzichtige brei aan puntjes met nummers. Daar werden vrijdag allemaal paaltjes geslagen. Die zorgen ervoor dat alle podia, bars en cateringvoorzieningen uiteindelijk op de juiste plek komen te staan. “Vandaag hebben we verder rijplaten gelegd en een container met materiaal voor de technische dienst aangevoerd”, zegt Brummelman. “Als we de basis hebben gelegd komen de eerste kantoor- en ICT-mensen deze kant op.”

Over ICT gesproken: Vorig jaar klaagden bezoekers nogal over slecht bereik van hun telefoons. “Daar hadden we zelf ook last van”, zegt Brummelman. “Daarom plaatsen we dit jaar bij de Parkweide een extra mast. Alle grote providers hangen daar een antenne in. Dat moet zorgen voor een stuk beter bereik voor de meeste mensen.”

Stroom
Verbindingen zijn voor de organisatie van een groot festival van groot belang. Daarom is Mañana Mañana qua stroomvoorziening onafhankelijk van het openbare netwerk. De spanning komt van aggregaten, en accupacks met zonnepanelen zorgen voor een backup als dat nodig mocht zijn. Brummelman: “Aggregaten draaien op diesel. Dat klinkt niet heel duurzaam, maar de nieuwste generatie aggregaten is heel zuinig, waardoor het verschil met netstroom erg klein is.”

Nieuwe elementen van de komende editie van het festival zijn de podia The Distillery en Kakofonia. Die eerste vervangt de bekende Veranda, die na vorig jaar letterlijk op instorten stond. Kakofonia is een koepelvormige tent waar het accent op elektronische muziek komt te liggen. DJ-sets, jamsessies en een gelikte lichtshow. De muzikale invulling kwam tot stand in nauwe samenwerking met de in Oost-Nederland bekende creatievelingen van Colored Monkey en Harmonic Waves Soundsystem.

Opbouw
De tenten en podia worden door externe bedrijven gebouwd. De podia worden met decorstukken voorzien van hun definitieve uiterlijk. Hierbij assisteren verschillende groepen van het beroemde bloemencorso Lichtenvoorde, die daarmee hun kas spekken. Ook de bars, die het festival in eigen beheer heeft, worden door hen opgebouwd. Veel andere zaken worden gebouwd door medewerkers van bedrijven die bijvoorbeeld eetgelegenheden exploiteren.

Jeroen Brummelman meldt tevreden dat het terrein momenteel goed berijdbaar is, al dan niet met behulp van rijplaten. “Het heeft de laatste dagen niet meer zoveel geregend en het lijkt erop dat dit voorlopig ook zo blijft. Boeren denken er misschien anders over, maar ik ben er blij mee”, zo zegt hij. Een aantal lagergelegen plekken op het festivalterrein wordt dit keer niet gebruikt. Dat is een les van vorig jaar.

Programma
Mañana Mañana afficheert zich graag als ‘festival voor iedereen’. Qua sfeer en uitstraling is dit zeker zo. De programmering bestaat veelal uit artiesten die kwalitatief van onberispelijk niveau zijn, maar meestal niet heel bekend bij een groot publiek. Daar komt dit jaar een beetje verandering in. Namen als Hallo Venray, Claw Boys Claw, Thijs Boontjes, Tim Knol en Jungle By Night klinken bij velen vast een stuk bekender in de oren. Op de website van het festival staat een blokkenschema en in de speciale app is zelfs een eigen schema met favoriete optredens samen te stellen. Hierin zijn overigens ook de tickets digitaal op te slaan.

Verder zijn er zoals altijd veel theater, kunst, gein en ongein en natuurlijk de vele bars en eettentjes met een heel uiteenlopend aanbod. Voor wie nog geen kaarten heeft, maar alsnog lekker is gemaakt, is er goed nieuws: Kaarten zijn nog verkrijgbaar voor alle festivaldagen. En voor inwoners van de gemeente Lochem is er nog beter nieuws, want de donderdagavond staat in het kader van ‘buurt maken’. Gratis. Vorig jaar nog exclusief voor inwoners van Laren en omgeving, maar nu dus voor de hele gemeente. Bij onder meer supermarkten in de gemeente liggen flyers met een speciale code die recht geeft op een gratis ticket voor de donderdagavond.

Pendelbus
Dit jaar is gezorgd voor openbaar vervoer van en naar het festivalterrein. Vanaf het station van Lochem rijdt een pendelbus. Kaartjes kosten 7,50 euro (retour) en deze moeten vooraf worden aangeschaft via de website van het festival.

Mañana Mañana vindt plaats op 8, 9, 10 en 11 juni op Landgoed Oolde in Laren. Tickets via website.


www.manamanana.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant