Het startschot voor de tweede nieuwbouw de Zonnekamp in Zelhem, 1986. Foto: collectie D. Veldhorst

Het startschot voor de tweede nieuwbouw de Zonnekamp in Zelhem, 1986. Foto: collectie D. Veldhorst

Van Willem Middeldorp tot ‘juffrouw’ Veldhorst en meer

Cultuur Zelhem

Um Zellem 14

ZELHEM - De nieuwste editie van het historische tijdschrift Um Zellem is verschenen en biedt weer een schat aan lokale geschiedenis. Nummer 14 opent met een bijzonder artikel van Arno Overmars, waarin hij het korte maar opmerkelijke leven van Willem Middeldorp beschrijft. Deze was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam op het distributiekantoor in Zelhem, toen daar sabotage met stamkaarten aan het licht kwam. 

Samen met burgemeester Rijpstra en gemeentesecretaris Wieringa werd Middeldorp op 22 juni 1944 gearresteerd en afgevoerd naar kamp Neuengamme in de buurt van Hamburg. Op tragische wijze kwam Middeldorp op 16 december 1944, op slechts 27-jarige leeftijd, om het leven in het buitenkamp Meppen-Versen. Een week eerder was burgemeester Rijpstra hem voorgegaan. In 1953 wordt Willem Middeldorp herbegraven op de begraafplaats in Zelhem.

Daarnaast bevat dit nummer een boeiend artikel over ‘juffrouw’ Dini Veldhorst, die maar liefst 32 jaar werkzaam was, bij wat toen nog bejaardentehuis De Zonnekamp heette. Hier konden ouders of grootouders terecht als ze niet meer zelfstandig konden wonen of als ze vereenzaamd waren, maar niet verpleegd hoefden te worden. Tegenwoordig is de Zonnekamp een verpleeghuis. Ondanks haar pensionering bijna een kwart eeuw geleden, is ‘juffrouw’ Veldhorst in Zelhem nog altijd een begrip.
Bas Andeweg vroeg zich af wie toch die Ma. N. was uit de Velswijk, die volgens een krantenartikel in 1928 werd veroordeeld tot een boete van 25 gulden voor het bespreken van een kankerpatiënt. En wat hield (en houdt) dat ‘bespreken’ eigenlijk in? In dit nummer is het intrigerende antwoord te vinden.
Aandacht is er ook voor het vernieuwde Ludgerpad. Het wandelpad dat de sporen volgt van Ludger die het Christendom in onze streek bracht rond het jaar 800.

In de rubriek Toen en nu deze keer aandacht voor het rusthuis De Spijkhorst in een villa aan de Hummeloseweg, waar ooit de zusters Spijkman en Bronkhorst de dienst uitmaakten. Hoewel het rusthuis al in 1927 zijn deuren sloot en de villa in 1970 werd afgebroken, blijft de naam tot op de dag van vandaag bestaan.
In de serie over oude ambachten deze keer aandacht voor de postbode. Niet dat het beroep met uitsterven wordt bedreigd, integendeel, maar door de jaren heen heeft het wel een heel ander karakter gekregen. Vroeger kwam de postbode nog bij de mensen over de vloer om zijn post af te geven. En niet alleen post, ook ziekengeld en AOW bracht hij rond in het buitengebied, soms ging hij met duizenden guldens in zijn zakken op pad.

Het dialectverhaal is deze keer van de hand van Gait de Strieker en hij neemt de lezers mee naar de jaren toen zij nog ‘zo greun as gres wazzen’. Op de achterpagina een gedicht, ook in dialect, over Helm en Zelm van Sebastiaan Roes.
Vrijwilliger Wim Salemink staat in de schijnwerpers omdat hij de collectie van het museum heeft gedigitaliseerd in een nieuw archiefsysteem en daar heel veel tijd in heeft gestoken.
Tot slot als gebruikelijk het laatste nieuws van de historische vereniging ‘Salehem’ en museum Smedekinck en de activiteiten die op stapel staan.

Um Zellem is te koop bij de Read Shop in Zelhem en natuurlijk ook bij museum Smedekinck.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant