De koningen van 2022: vriendin Liese Woordes met jeugdkoningin Mara Mölders. Koning Thijs Tiggeloven. Koningin Annefleur Wensink-Bosch met echtgenoot Jelle Wensink. Foto Anja Schreurs

De koningen van 2022: vriendin Liese Woordes met jeugdkoningin Mara Mölders. Koning Thijs Tiggeloven. Koningin Annefleur Wensink-Bosch met echtgenoot Jelle Wensink. Foto Anja Schreurs

AnjaSchreurs

Kermis en schuttersfeest in Bredevoort

Cultuur Bredevoort

BREDEVOORT - Aanstaande weekend, 7 tot en met 11 juni, gaat Bredevoort weer uit zijn dak tijdens de jaarlijkse kermis en schuttersfeest. Het feest wordt georganiseerd door Schutterij Wilhelmina en vindt voornamelijk plaats op Sportpark ’t Broock. Daar staan ook de kermisvermakelijkheden opgesteld.

Het programma
Woensdag 7 juni om 19.00 uur is er het sportieve voorproefje. Vanaf ’t Grachthuys, Kruittorenstraat 1, kunnen kinderen en volwassenen meedoen aan de Grachtenloop, georganiseerd door AVA’70. Er zijn de categorieën kinderen tot 9 jaar lopen 1 kilometer, kinderen tot 15 jaar 2 kilometer. en Volwassenen die kunnen kiezen voor de 5 kilometer of de 10 kilometer. Kinderen betalen 3,50 en volwassenen 7 euro. Donderdagavond gaan dan de kermisvermakelijkheden open en spelen De Buuls in de feesttent op het feestterrein.

Vrijdag 9 juni
De vrijdag begint als de dag van de kinderen. ’s Morgens zijn de kinderspelen op de sportvelden. Inwoners van Bredevoort die basisschoolkinderen buiten Bredevoort op school hebben kunnen hun kind aanmelden via info@schutterijbredevoort.nl Zij worden dan ook niet vergeten voor een traktatie. ’s Middags is er op dezelfde sportvelden een kabaal en lawaai dankzij het Spektakel. 13 teams, vaak op de meest vreemde wijze uitgedost, spelen een soort zeskamp om de fel begeerde hoofdprijs. En ’s avonds speelt coverband All-In in de feesttent. En natuurlijk zijn de hele dag de kermisvermakelijkheden open.

Zaterdag 10 juni
De zaterdag is traditioneel de hoofddag van het Bredevoortse Schuttersfeest. ’s Morgens om 10.00 uur vertrekt de optocht met voorop de schutterij in uniform richting de oude koning Thijs Tiggeloven. Na een tocht door Bredevoort wordt het vaandel geslagen voor de bewoners van het Ambthuis en daarna nog eens op ’t Zand. Om 12.30 begint het koningsschieten. Heel Bredevoort loopt dan uit om te zien wie de nieuwe koning, koningin en jeugdkoning wordt. En daarna blijft het nog lang gezellig met een goed glas bier erbij. Vanaf 21.00 uur speelt coverband Onwies in de feesttent.

Zondag 11 juni
De zondag begint iets anders dan men gewend is. Vanaf 13.00 uur wordt de bekende playbackshow gehouden voor nieuw Bredevoorts talent. Daarna vindt het traditionele koningsbal plaats met de huldiging van de nieuwe koningen. De groep Volle Pulle zorgt voor opzwepende Duitse en Oostenrijkse volksmuziek.

Al 77 jaar schuttersfeest
Het feest wordt georganiseerd door het bestuur van Schutterij Wilhelmina in samenwerking met Gerbert Smit Evenementen. Het schuttersfeest van Schutterij Wilhelmina kent een lange traditie. Opgericht in 1945 werd in 1946 het eerste schuttersfeest gehouden. Het 75-jarig jubileum werd vorig jaar gevierd, iets later dan gebruikelijk vanwege de corona-epidemie. De laatste jaren timmert de schutterij flink aan de weg met een vernieuwende programmering, nieuwe pakken voor de kopgroep en ook is er vorig jaar een jubileumboek verschenen, getiteld Schutterij Wilhelmina Bredevoort en geschreven door Jos Wessels. Het boek met honderden foto’s en vol mooie verhalen is tijdens het vogelschieten nog te koop. Maar ook via Marie-Thérèse Stevens, Boterstraat 2, 06-14150600 is het boek nog te bestellen. De schutterij is zijn sponsoren en vrijwilligers enorm dankbaar voor hun bijdrage, op welke wijze dan ook. Zonder hen kan er niet zo’n uitgebreid programma samengesteld worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant