De leden van The Auld Smiddy Folkband in de Zelhemse achtertuin, waar de band op zondag 18 juni optreedt. Foto: PR

De leden van The Auld Smiddy Folkband in de Zelhemse achtertuin, waar de band op zondag 18 juni optreedt. Foto: PR

Folkband vult Zelhemse achtertuin met Ierse muziek

Cultuur

The Auld Smiddy Folkband geeft optreden op zondag 18 juni

Door Luuk Stam

ZELHEM – Ze zijn nog niet eens zo heel lang bij elkaar, maar de leden van de negenkoppige Auld Smiddy Folkband – vrijwel allemaal afkomstig uit Keijenborg, Velswijk en omstreken – hebben zich in enkele jaren tijd de Ierse muziek geheel eigen gemaakt. Repeteren doen ze bijna iedere week, optreden maar enkele keren per jaar. Nu kijkt de band uit naar zondagmiddag 18 juni. Die middag zal hun muziek klinken in de tuin van wijngaard Um d’n Olden Smid in het buitengebied van Zelhem, vlakbij Keijenborg.

Hier is ook de repetitieruimte te vinden van de band, die vijf jaar terug op initiatief van Alma ten Bruin (63) ontstond. Zij was gestopt met haar werk als muzieklerares en dirigente van popkoren, maar wilde wel graag ‘iets’ met muziek blijven doen. “En Ierse muziek vond ik heel leuk”, vertelt de Zelhemse, die wat rondvroeg en in de regio snel een clubje enthousiastelingen bij elkaar had. Slaggitarist Corné Wouters woont het verst weg, hij komt uit Didam. Ten Bruin is de enige dame in een gezelschap met acht mannen: “Vanaf het begin waren we met negen. Er zijn er twee weggegaan en weer twee bijgekomen.”

Gezelligheid
Dat er twee leden na korte tijd weer zouden vertrekken, was gepland. Zij speelden al in een andere Ierse band en waren bereid om dit nieuwe initiatief op weg te helpen. Met gitaarleraar Hans Westerveld uit Doetinchem en in zijn kielzog bassist Ab Wisselink kwam het aantal bandleden weer op negen. “Hans en ik zijn de enigen met een professionele achtergrond in de muziek”, vertelt Ten Bruin. “De rest is amateurmusicus. Maar dat maakt het ook juist leuk. Het draait om de gezelligheid, het met elkaar muziek maken. En dat dan ook nog andere mensen laten horen, dat is helemaal mooi.”

Ten Bruin zelf speelt op Ierse fluiten, er is accordeonist Gerard Diesvelt, Ike Hennink doet naast zang ook percussie. En er zijn zangers Alfons Kleve, Boudewijn Goossens en Jan Flierman. Twee keer eerder trad het gezelschap hier in deze ruime Zelhemse achtertuin op. De eerste keer – nog voor corona – was dat enkel voor een klein clubje familie en vrienden. Vorig jaar was het een heel stuk drukker. De band rekende toen op zo’n honderd bezoekers, er kwamen er bijna dubbel zoveel. Reden dat er nu een voorverkoop is, waarin geïnteresseerden voor 5 euro een kaartje kunnen kopen. De kaarten op de dag zelf kosten 7,50 euro. “Zo hopen we dus ook een beetje beter te kunnen inschatten wat ons te wachten staat”, vertelt Ten Bruin.

Eén ding is zeker: gezellig zal het in elk geval worden. “De Ierse muziek is gewoon muziek waar je vrolijk van wordt”, zegt de oprichtster van de band, die ruim twintig nummers zal spelen. En die allerbekendste zal uiteraard niet ontbreken. “Ja, de mensen willen altijd de Wild Rover horen en meezingen”, zegt Ten Bruin. “Maar we proberen ook in de andere nummers die interactie te krijgen. Door mensen ‘hé!’ te laten roepen of te klappen. En als je vier coupletten hebt gehoord, kun je het vijfde couplet wel meeneuriën, dat vinden wij mooi.”

Zingen
Naast de Ierse band zal ook het Vocaal Ensamble Keijenborg (VEK) deze zondagmiddag een aantal nummers zingen. Niet geheel toevallig, want een aantal leden van The Auld Smiddy Folkband is ook lid van VEK. In de band wordt dan ook volop gezongen. “We hebben in principe drie zangers, maar alle instrumentalisten kunnen ook goed zingen”, vertelt Ten Bruin. “Er zitten ook nummers tussen waarbij we met z’n allen zingen.”

Opmerkelijk feitje: het gros van de leden van deze band is nog nooit in Ierland geweest. “Daar willen we natuurlijk wel heel graag naartoe”, zegt Ten Bruin. “We zijn van plan om volgend jaar of het jaar daarna een trip die kant op te maken. Het land is mooi, de natuur is mooi, dat willen we graag zien. Maar we gaan uiteraard vooral voor de muziek. Het idee is om daar in de pubs te gaan spelen, dat lijkt ons helemaal geweldig.”

Muziekmiddag, zondag 18 juni, wijngaard Um d’n Olden Smid, Keijenborgseweg 31, Zelhem (vlakbij Keijenborg). Entree aan de kassa: 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten in de voorverkoop: 5 euro, te bestellen via info@wijngaardumdenoldensmid.nl of telefonisch: 06 54782003.