Vanaf 17 juni tot eind augustus staan de deuren van de Dorpskerk elke zaterdagmiddag open. Foto: PR

Vanaf 17 juni tot eind augustus staan de deuren van de Dorpskerk elke zaterdagmiddag open. Foto: PR

Verhalen over de Dorpskerk en rondleiding tijdens Open Kerk

Cultuur

RUURLO – De deuren van de Dorpskerk staan elke zaterdagmiddag in de zomerperiode open. Van zaterdag 17 juni tot eind augustus is iedereen welkom om de mooie, meer dan zevenhonderd jaar oude, Dorpskerk te bekijken tussen 14.00 en 16.30 uur.

De Open Kerk trekt elk jaar veel toeristen, maar is zeker ook bedoeld voor wie in Ruurlo en omgeving wonen. Elke zaterdagmiddag is er in de Dorpskerk iets bijzonders te doen. De ene keer kan men genieten van muziek en een andere keer van kunst en soms van muziek én kunst. Natuurlijk kan men in de kerk ook gewoon even tot zichzelf komen en een kaarsje aansteken in de Stiltehoek. Het complete programma voor deze zomer staat op de website www.pknruurlobarchem.nl. 

Verhalen
Op zaterdagmiddag 17 juni begint men met verhalen over de Dorpskerk en aansluitend een korte rondleiding langs – wat men wel eens noemt – ‘de geheimen van de Dorpskerk’. In 2007 schreef Arjen van Gijssel het boekje ‘Verhalen rond de Dorpskerk’, dat allerlei wetenswaardigheden over de Dorpskerk bevat. Het is nog steeds te koop. De kerk dateert uit de veertiende eeuw. In ruim zevenhonderd jaar is er veel veranderd. De laatste veranderingen staan echter niet in het boekje. Dat is de interne verbouwing in 2018. Onlangs is daar nog de glazen entreepartij bij gekomen. Peter van der Heij vertelt op 17 juni om 14.30 uur een aantal verhalen uit het boekje van Arjen van Gijssel, met dank aan de auteur. Hij gaat ook in op de redenen om in 2018 tot een ingrijpende verandering van het interieur van de kerk te komen.

Wie meer wil weten en zich op een bezoek aan de Dorpskerk wil voorbereiden, wordt geadviseerd eerst even www.pknruurlobarchem.nl te bezoeken waar veel informatie over het gebouw en de kerkelijke gemeente is te vinden. De entree tijdens de Open Kerk is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

www.pknruurlobarchem.nl