Nothing to Laugh About draait in Filmhuis. Foto: PR
Nothing to Laugh About draait in Filmhuis. Foto: PR

Nothing to Laugh About voor Stichting EV@

Cultuur

WINTERSWIJK - Nothing to Laugh About draai op dinsdag 3 oktober om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat.

Een tamelijk luchtige film maken over een heftig thema als kanker. De Noorse regisseur Petter Naess liet zich voor zijn film Nothing to Laugh About inspireren door deze invalshoek. “Dit is geen film over kanker maar een film over de wil om te leven”, zo gaf hij aan in een interview. En bij die wil om te leven speelt, zoals zo vaak, humor een belangrijke rol. Naess verfilmde het script van Odd-Magnus Williamson die zelf de hoofdrol voor zijn rekening nam. Hij speelt Kasper, een stand-up comedian van begin veertig wiens carrière op een zijspoor is beland. Vanwege een schrijnend gebrek aan succes annuleert het theater een reeks geplande optredens. Maar dat blijkt voor Kasper nog niet het slechtste nieuws van de dag: van zijn arts krijgt Kasper te horen dat hij een zeer agressieve vorm van botkanker heeft. En als hij aangeslagen thuis naar de juiste woorden zoekt om het vreselijke nieuws aan zijn vriendin te vertellen krijgt hij de kans niet, want zij onderbreekt hem, denkt dat hij het uit wil maken en gaat daar dankbaar mee akkoord, einde relatie.

Gelukkig is daar nog zijn goede vriend(in) en manager, de transseksuele Erik Elisabeth, die hem liefdevol opvangt en hem aanraadt een praatgroep voor lotgenoten te bezoeken. Dat blijkt uiteindelijk voor Kasper, met vallen en opstaan, dé manier om weer wat geluk en levenslust te vinden. Hij kan daar zijn grappen kwijt en er ontluikt zelfs een nieuwe liefde.

Maar de kanker (het Ewingsarcoom om precies te zijn) verdwijnt natuurlijk niet. En naarmate de film vordert wordt dit steeds duidelijker. De humor verdwijnt wat meer naar de achtergrond (maar is gelukkig nooit helemaal uit het zicht) en de film weet meer en meer te ontroeren, tot en met de aangrijpende apotheose.
Nothing to Laugh About is een prachtige feelgoodfilm waarbij Kasper zicht ontwikkelt van een ietwat nihilistische komiek die humor gebruikt als schild tot een liefdevolle man en geliefde die op het eind inziet wat er écht toe doet in het leven.
Reserveren kan via skopein.nl of 0543-521515.Ook mensen die geen donateur zijn, kunnen reserveren.

Opbrengst naar Stichting EV@
Het bestuur van Filmhuis Winterswijk heeft besloten de volledige opbrengst van alle drie voorstellingen ten goede te laten komen aan de Nederlandse Stichting EV@ (Stichting Ewingsarcoom Verdient Aandacht). Deze non-profit organisatie heeft als belangrijkste doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar het Ewingsarcoom. Wie zelf een donatie wil doen, kan terecht op de website: stichting-ewingsarcoom.com