Met de vrijwillige bijdragen, het aanschaffen van (een stapel) boeken of heerlijke taart is uiteindelijk tijdens de actiedag van het Westerbork Scholenprojject een bedrag van 325 euro opgehaald. Foto: PR.

Met de vrijwillige bijdragen, het aanschaffen van (een stapel) boeken of heerlijke taart is uiteindelijk tijdens de actiedag van het Westerbork Scholenprojject een bedrag van 325 euro opgehaald. Foto: PR. 

Geslaagde Actiedag Westerbork Scholenproject (WSP) tijdens Vredesweek

Cultuur

RUURLO – Met enkele gezellige creatieve kramen, de traditionele boekenmarkt en gebakskraam organiseerde het Westerbork Scholenproject een inzamelingsactie in de Dorpskerk van Ruurlo.

Toevallige passanten, die afgelopen zaterdag een kijkje kwamen nemen in de mooie Dorpskerk en doelbewuste bezoekers, die het project een warm hart toedragen druppelden, verspreid over de dag, binnen. Hierdoor was er voldoende gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan en de doelstelling van de stichting onder de aandacht te brengen.
Stichting Westerbork Scholenproject heeft tot doel leerlingen in de groepen 7/8 van de basisscholen in Ruurlo en Mariënvelde ervan bewust te maken dat vrijheid en gelijk(waardig)heid niet altijd vanzelfsprekend zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vrijheid van de Nederlanders tenietgedaan door de bezetting. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking werd blootgesteld aan geweld, onderdrukking en zelfs deportatie en vernietiging. Deze tijd ligt alweer enkele generaties achter ons. Aan het behoud van vrede en verdraagzaamheid moeten we echter elke dag werken. Door respectvol met elkaar en met de (‘vreemde’) ander(en) om te gaan.

Het Westerbork Scholenproject probeert aan de bewustwording hiervan haar steentje bij te dragen. Met onder andere een gastles, waarbij oorlogsverhalen tot leven komen. Actuele thema’s zoals vooroordelen, discriminatie en antisemitisme worden daarbij concreet gemaakt. De andere activiteiten zijn een bezoek aan de synagoge en moskee in Lochem. In juni bezoeken alle leerlingen gezamenlijk herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Op de actiedag van zaterdag kon spijtig genoeg het altijd zo vrolijke en enthousiaste optreden van kinderkoor Sing a Song vanwege ziekte niet doorgaan. Met de vrijwillige bijdragen, het aanschaffen van (een stapel) boeken of heerlijke taart is uiteindelijk een bedrag van 325 euro opgehaald. Nieuwe inzamelingsacties volgen zeker nog om het programma, net als de afgelopen 22 jaar, aan te kunnen blijven bieden.