Toneelgroep Vrolijk tijdens een repetitie. Foto: Roel Kleinpenning
Toneelgroep Vrolijk tijdens een repetitie. Foto: Roel Kleinpenning

Een magisch verjaardagsfeest in Kilder

Cultuur

KILDER – Op 29 en 30 september om 20.00 uur en op 1 oktober om 14.00 uur speelt Toneelgroep Vrolijk ‘Het Verjaardagsfeest – geen Pinter’ in het Kelrehuus. De tien spelers, regisseur Henk Kalfsterman én alle betrokken vrijwilligers genoten de afgelopen maanden van de voorbereidingen, struggelden met een aantal uitdagingen en voerden een race tegen de klok. En het is gelukt! Kilder kan massaal naar het Kelrehuus komen deze dagen, want het belooft één groot feest te worden.

Door Pauline Redlich

Maandagavond 18 september: Gehamer en geboor op het podium van het Kelrehuus. De toneelgroep is druk bezig met de opbouw van het decor. Verschillende leden komen binnen met attributen, meegenomen van thuis. “Ik zei twee weken geleden: ‘Het decor is eigenlijk heel erg saai’,” vertelt speler Job Geven. “Toen hebben we met z’n allen gepraat en nagedacht. Dat vind ik zó gaaf. Ja, bijna magisch. Er wordt niet gezegd: ‘Jij bent van het decor, doe jij dat maar…’ Nee, wij zorgen daar allemaal samen voor.” “En moet je kijken hoe super het eruit ziet allemaal!” lacht medespeelster Ines Berntzen. “Mijn man en zoon hebben zelfs de hometrainer van zolder gehaald.”

Vertrouwen
Marianne Navis speelt Fie en legt uit: “Eerst zoeken we een toneelstuk bij toneel- en musicaluitgeverij de Toneelcentrale. Je geeft aan welk genre je wilt en hoeveel spelers je hebt. Afgelopen januari begonnen we met repeteren. Eerst hadden we een ander toneelstuk - over een ziekenhuis - maar dat vonden we toch minder geslaagd. Ook zijn er mensen gestopt en moesten er eind mei nog drie nieuwen instromen. Toen hebben we ons wel afgevraagd of september, oktober wel haalbaar zou zijn. Nu hebben we er wel vertrouwen in dat het allemaal goed komt.”

Paul Bisselink vertelt dat hij vorig jaar meedeed als gastspeler en dit jaar officieel Vrolijk-lid is geworden: “Ik kreeg gelijk de rol van Rien,” vertelt hij. “Nou ja, eigenlijk van Ien,” schatert Paul. “Maar toen ik de rol kreeg werd het Rien.” “Jop is ook nieuw dit jaar,” legt Marianne uit. “Degene die Barrie zou spelen heeft de rol teruggegeven. Dus toen zochten we iemand anders. Ik kende Jop en hij heeft dit toneelstuk tien jaar geleden al gespeeld.” “Klopt!” beaamt Jop. “Maar het is een heel ander stuk nu hoor. Wel dezelfde tekst, dat wel, maar wat wij ervan maken is echt heel anders.”

Geweldige sfeer
Regisseur Henk Kalfsterman schuift aan en luistert stilletje naar de enthousiaste verhalen van ‘zijn’ spelers. “Toen ik het stuk las, wist ik gelijk tot waar het kon uitgroeien. En zie ik dat op het podium gebeuren, dan vind ik dat heerlijk.” “Ja,” valt Kees Oosterhoff bij, “Het stuk was in het begin eigenlijk niet zo leuk. Maar de sfeer in onze groep is geweldig en we hebben er zoveel plezier in, daardoor wordt het steeds leuker en het zit vol met grappen.”

Tijdens het interview is het een dolle boel; de spelers vullen elkaar aan, lachen samen en de grappen zijn niet van de lucht. “Het is zó gezellig bij Vrolijk. We kunnen het iedereen aanraden. Dus als er mensen zijn die met het volgende toneelstuk mee willen doen… gewoon even Kees (06-38595904) bellen!”

“Maar nu eerst ‘Het verjaardagsfeest’ spelen, besluit Henk. “Entreekaartjes (inclusief koffie) kosten 10 euro bij de kassa. Wel graag even reserveren bij Joke via de Vrolijk-telefoon op 0314-786396.”