Zelfs een simpel stalraampje kan een magische symboliek hebben. Foto: PR

Zelfs een simpel stalraampje kan een magische symboliek hebben. Foto: PR

Boerenmagie bij de Historische Vereniging Steenderen

Cultuur Steenderen

STEENDEREN – ‘Eenmaal behept met boerenmagie, het laat je niet meer los’, een stelling van Jan Bornebroek, historicus en schrijver. Op uitnodiging van de Historische Vereniging Steenderen (HVS) houdt hij op maandag 2 oktober een lezing waarin allerlei aspecten van volkscultuur, volksgeloof en volksgeneeskunst aan bod komen. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar in Het Anker aan de J.F. Oltmansstraat 7 in Steenderen; de lezing start om 20.00 uur.

Bijgeloof speelde vanaf de prehistorie tot in de 20ste eeuw een grote rol in het dagelijks leven. Magische krachten werden ingeroepen om allerlei onheil te voorkomen en te bestrijden.
Men beseft het niet maar veel van die boerenmagie is ook in deze moderne tijd nog overal om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen; op de verpakking staat een kruis, van oudsher een runenteken dat bescherming moet bieden tegen onheil. Het Andreaskruis bij een spoorwegovergang heeft diezelfde oorsprong.

Bij boerderijen zijn het de geveltekens, de stiepeltekens op staldeuren en zelfs simpele stalraampjes die een magische symboliek hebben. Een lindeboom voor het huis, een vlierbessenstruik voor de varkensstal, ook daaraan worden magische krachten toebedeeld.

Voor HVS-leden is de toegang gratis, niet-leden betalen 5 euro, dit is inclusief een kop koffie of thee.