Jamkoningin Fabiën Derksen opent de kabouterroute via het deurtje in handen van voorzitter Stichting Nationale Jammarkt Neede Ronnie Konniger. Foto: Rob Weeber

Jamkoningin Fabiën Derksen opent de kabouterroute via het deurtje in handen van voorzitter Stichting Nationale Jammarkt Neede Ronnie Konniger. Foto: Rob Weeber

Jamkoningin opent kabouterroute

Cultuur Neede

NEEDE – Als we de verhaaltjes mogen geloven dan wonen er al heel lang kabouters in Neede. Dat gaat misschien wel terug tot de tijd dat het dorp Neede nog Nethe of Nythe heette. In al die tijd tot nu hebben ze veel verhalen verzameld, verhalen die ze nu met ons willen delen. Zo staat het althans beschreven in het boekje van de Kabouterroute Neede, de ‘Vlearmoeskabouters’.

Door Rob Weeber

Speeltuin de Berg was woensdagmiddag het trefpunt waar de kabouterroute werd geopend. Vlearmoeskabouters-schrijfster Joske Elsinghorst vertelde de kinderen over de nieuwe route door Neede die langs de voordeurtjes van de kabouterfamilies gaat. “Kabouters doen niet graag hun voordeur open voor de mens, hield ze het gehoor voor, ‘maar er was wel één deurtje dat open gemaakt kon worden.” Van dat deurtje had de nieuwe Jamkoningin Fabiën Derksen het sleuteltje. Echter, het sleuteltje bleek verdwenen en moest eerst door de kinderen worden teruggevonden. Toen dat eenmaal was gelukt, kon de Jamkoningin het deurtje openen en was de route officieel geopend. Daarna werd het gezelschap naar het dichtstbijzijnde kabouterdeurtje geleid waar de kabouters Fiep en Gijs wonen.

Met het kabouterrouteboekje is bij ieder deurtje te lezen welke kabouter er woont en welk verhaaltje erbij hoort. De verhaaltjes gaan over mensen en gebeurtenissen van vroeger door de ogen van de kabouters gezien. De plattegrond in het boekje geeft de locaties aan waar de deurtjes te vinden zijn. Het is ook mogelijk om zelf de route aan te vullen met een voordeurtje. Deze zijn bij de VVV verkrijgbaar.

Het boekje Vlearmoeskabouters kwam tot stand op initiatief van Natuurpark Kronenkamp, VVV Neede en Trefpunt de Berg/Speeltuin de Berg. Het is geschreven door Joske Elsinghorst en geïllustreerd door Mariette Grosveld, Marije Morsink en Wanda van Dijk. Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV, Oudestraat 52c in Neede.

Het voordeurtje van Fiep en Gijs. Foto: Rob Weeber