
De vlag met daarop het wapen van de voormalige gemeente Hengelo zwaait door de lucht tijdens het zingen van het volkslied op de Bleek. Foto: Luuk Stam
Honderden Hengeloërs zingen samen het volkslied
Cultuur HengeloOpnames zullen te zien zijn in speelfilm waarin het volkslied de rode draad vormt.
Door Luuk Stam
HENGELO – Een plan B was er niet. En een plan B blijkt deze zaterdagmiddag ook helemaal niet nodig. Het gaat in park De Bleijke precies zoals de vrijwilligers van de Hengelose historische vereniging De Olde Kaste het al vele maanden voor ogen hadden. Zij initieerden het plan om op een nazomerse middag in september met een grote groep dorpsgenoten samen te komen op de Bleek en begeleid door muziekverenigingen en zangkoren het Hengelose volkslied zingen: ‘Daar midden in de Graafschap, daar ligt een dorpje klein’.
De zon doet haar best om een wolkendek te doorbreken, de Hengeloërs zijn met enkele honderden naar de Bleek gekomen. Het is niet overvol, maar de toegestroomde dorpsbewoners vormen een gezellige drukte en een gezelschap dat ruim voldoende groot is om voor heel het dorp iets onvergetelijks neer te zetten. “Waar een klein dorp groot in kan zijn”, zegt spreekstalmeester van dienst Jean Kreunen, als hij de aanwezigen welkom heet op wat een middag moet worden die de geschiedenisboeken ingaat. Of beter gezegd: een middag die de film ingaat, want te midden van de mensen staan heel wat camera’s opgesteld.
Groter en groter
Het gebeuren is dan ook veel meer dan even samen een lied zingen. De samenzang is deel van een project dat door de historische vereniging is opgestart ter ere van het 35-jarig jubileum. Opgestart met als doel een mooie gezongen versie van het volkslied te realiseren. Om daarmee ook het al in 1941 geschreven lied een nieuwe impuls te geven, met het samen zingen deze zaterdag als hoogtepunt, dat was het basisidee. “Maar zoals het vaak gaat met leuke ideeën, daar ga je aan sleutelen”, zegt Frans Geurtsen, voorzitter van De Olde Kaste. “Je denkt er nog eens over na en het oorspronkelijke plan wordt groter en groter.”
Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland kwam er ook de mogelijkheid om het project verder uit te bouwen. Zo wordt niet alleen deze middag op beeld vastgelegd, maar vormt zich onder leiding van filmmaker Rudie Kreunen een compleet filmproject. Begin volgend jaar verschijnt de speelfilm ‘Het spookt in Hengelo’, waarin de zoektocht naar de zogenaamde officiële documenten van het volkslied de rode draad vormt. Als die documenten na een zoektocht vol spanning en humor worden gevonden, komen de dorpelingen samen op de Bleek om het volkslied te zingen. Die filmapotheose wordt deze middag opgenomen.
Identiteit
De muziekverenigingen Concordia en Crescendo zijn erbij, het Hengelo’s Gemengd Koor en zangkoor Reborn. Ook burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst is uitgenodigd op de Bleek, zij opent de middag door het dirigentstokje te overhandigen aan de muzikaal leider van het geheel. De burgemeester is onder de indruk: “Zo’n volkslied geeft identiteit, het verbindt”, stelt ze. “Het heeft ook grote culturele waarde. Ik vind het heel mooi hoe de mensen in Hengelo dit nu vormgeven. Door het volkslied zo onder de aandacht te brengen, sta je weer even stil bij hoe trots je bent op je dorp, op waar je woont, op waar je vandaan komt.”
Ondertussen wappert de vlag met daarop het wapen van de voormalige gemeente Hengelo door de lucht, gezwaaid door oud-schoolmeester Jan Rhebergen (72), die het lied vroeger met de kinderen in zijn klas vaak zong. “Maar ook bij bruiloften en aan het eind van de avond als we een visite hadden in de buurt”, vertelt hij. “En vandaag, met allemaal bekende gezichten en iedereen zingt mee, geweldig!”
Ook in de film – de première is op 25 januari in Ons Huis – zullen straks heel wat dorpsbewoners te zien zijn. “Iedereen die we vragen, zegt direct ‘ja’ en werkt enthousiast mee”, vertelt Geurtsen. “Van basisschoolkinderen tot brandweerlieden en vele andere Hengeloërs, niemand heeft geweigerd. Sterker nog: mensen bellen ons op om te vragen of ze mee mogen doen. Zo kunnen we een film maken die voor komende generaties van historische betekenis zal zijn, die een mooi beeld zal geven van het Hengelo anno 2023.”
Ook de burgemeester kijkt er alvast naar uit. “Dat zo’n project steeds groter wordt en dat iedereen daaraan meewerkt, dat vind ik prachtig om te zien”, laat Besselink weten. “En dat betekent ook dat dit volkslied heel veel waarde heeft.” Dat laatste staat voor de voorzitter van De Olde Kaste buiten kijf, al was het even afwachten hoeveel dorpsgenoten deze middag ook daadwerkelijk kwamen meezingen. De opkomst leidt tot grote tevredenheid, het samen zingen tot kippenvel. “Ik ben gewoon sprakeloos”, reageert Geurtsen na afloop. “En ik wil een grote pluim geven aan ons bestuur en aan alle vrijwilligers. Alles klopte, dit was fantastisch.”



