Remco Reebeen is er trots op dat de expositie is neergestreken in zijn winkel. Foto: Mirjam Rensink
Remco Reebeen is er trots op dat de expositie is neergestreken in zijn winkel. Foto: Mirjam Rensink

Expositie Reizende Penselen: prachtige illustraties levensgroot te zien

Cultuur Zelhem

Kinderboekenweek start 4 oktober

Door Mirjam Rensink

ZELHEM – De expositie Reizende Penselen is vanaf 1 oktober te zien bij ReadShop Zelhem. In de boekhandel hangen illustraties van winnaars van de Zilveren Penselen op groot formaat. Hierdoor zijn de werken extra goed te zien. De expositie is slechts in drie boekhandels in Nederland te zien en die van Zelhem is er een van.

Remco Reebeen van de ReadShop is trots dat zijn winkel is uitgekozen door de Illustratie Ambassade en het CPNB, de organisator van de Kinderboekenweek. “Ja, het is mooi dat we zijn uitgekozen. Het voelt als erkenning hoewel dat misschien een te groot woord is. Ik ben in ieder geval heel blij dat ze onze winkel hebben gezien en uitgezocht. We hebben net als de mensen hier in de Achterhoek de mentaliteit van ´doe maar gewoon´ en dan is het mooi dat dit gewaardeerd wordt.”

Alle werken die te zien zijn, hebben een Zilveren Penseel ontvangen, de vakprijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Er is werk te zien van Annet Schaap, Djenné Fila, Martijn van der Linden en The Fan Brothers. De werken hebben een prominente plek voorin de winkel gekregen. En niet achterin op de kinderafdeling. De reden daarvoor is dat de werken te groot zijn voor de ruimte achterin die al vol ligt met kinderboeken. Twee weken geleden heeft Reebeen twee avonden gehouden voor docenten van basisscholen. Ze konden in zijn winkel de nieuwste kinderboeken bekijken. Ook werden ze uitgenodigd om de expositie met hun klas te komen bekijken. “Maar niet allemaal tegelijk”, lacht Remco. “Het is best een grote winkel maar om nu drie schoolklassen tegelijk te ontvangen is wat te veel.”

Prentenboeken zijn nog steeds populair bij kinderen. “Maar de vraag naar andere boeken blijft ook nog steeds groot”, zegt Remco Reebeen. “We merken dat boeken nog net zo populair zijn als de voorgaande jaren. De enige verschuiving die heeft plaatsgevonden is dat de oudere jeugd vooral graag Engelstalige boeken wil lezen. Dus daar zijn we al een paar jaar geleden op in gesprongen.”

De Kinderboekenweek begint op 4 oktober en duurt tot en met 15 oktober. Het thema is Bij mij thuis. Het kinderboekenweekgeschenk is Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom.