Anja Menkveld las enkele columns voor die haar vader Henk Wullink onder het pseudoniem Leestman schreef in het Contact. Foto: Boukje Tijhuis
Anja Menkveld las enkele columns voor die haar vader Henk Wullink onder het pseudoniem Leestman schreef in het Contact. Foto: Boukje Tijhuis

Gelach én ontroering bij eerste dialectmiddag van Oud Vorden

Cultuur Vorden

VORDEN – “We hadden wel verwacht dat de Vordenaren het leuk zouden vinden, maar dat het zo snel vol zou lopen was door ons van tevoren niet bedacht”, aldus de organisatoren van de historische vereniging.

Na een goed bezochte streektaallezing dit voorjaar en de daaropvolgende excursie naar ’t Schrieverspad in Winterswijk besloot Oud Vorden om na de zomer in het eigen ‘Old Vorden Huus’ dialectmiddagen te gaan organiseren. De Vordense variant van het Nedersaksisch staat daarbij centraal. ‘Dóór Vordenaren, vóór Vordenaren’, is het uitgangspunt. Iedereen is van harte welkom om zijn of haar favoriete dialectverhaal voor te lezen.

Vordens eigen troubadour Gery Groot Zwaaftink reageerde enthousiast toen hij werd uitgenodigd de aftrap te verrichten én het middagprogramma af te sluiten. Dit deed hij met verve, met een selectie van grappige verhalen en gevoelige liedjes. Na zijn afsluitende lied volgde luid applaus en voelden enkele vrouwelijke toeschouwers zelfs de tranen prikken. “Dat komt dan toch ook omdat het dialect dat in je losmaakt”, was de gemeenschappelijke mening.

De andere voorlezende Vordenaren bij deze eerste editie waren Jansje Ruiterkamp (eigen verhaal ’t Huus), Rinus Ilbrink (vroegere columns van D’n oom), Hannie Wolters (het gedicht ’n Schitterend ongeluk, dat ze ooit leerde van haar moeder), Wim Ruiterkamp (Varve, verhaal van Gerhard Uwland ) en Anja Menkveld (Bi’j ons in d’n Achterhook, stukjes uit het Contact van Leestman, pseudoniem van haar vader Henk Wullink de schoenmaker). De een kreeg reacties van herkenning bij een vertelling over vroeger, de ander kreeg met een grappig gedicht of verhaal de lachers op de hand. In de pauze lieten de aanwezigen zich de koffie of thee, ook ingeschonken door Vordenaren, goed smaken! Het was een goedgeslaagde eerste dialectmiddag; daar was iedereen het over eens.

Volgende dialectmiddagen zijn de donderdagen 26 oktober (vol) en 23 november (nog plaatsen beschikbaar) van 14.00 tot 16.00 uur, inloop 13.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden en meer informatie: stuur een mail naar info@oudvorden.nl of bel of whatsapp 06-50746287.

Hannie Wolters droeg het gedicht 'n Schitterend ongeluk' voor. Foto: Boukje Tijhuis
Jansje Ruiterkamp vertelt het door haarzelf geschreven verhaal 't Huus. Foto: Boukje Tijhuis
Wim Ruiterkamp las het verhaal 'Varve' voor van dialectschrijver Gerhard Uwland. Foto: Boukje Tijhuis