Vanwege corona koos de VOV de afgelopen drie jaar voor een drive-through op het bedrijventerrein in plaats van een traditionele Sinterklaasintocht. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Vanwege corona koos de VOV de afgelopen drie jaar voor een drive-through op het bedrijventerrein in plaats van een traditionele Sinterklaasintocht. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Weer traditionele Sinterklaasintocht in Vorden

Cultuur Vorden

Welkomstfeest op zaterdag 18 november

Door Richard Stegers

VORDEN – Drie jaar lang was de traditionele Sinterklaasintocht vanwege de coronapandemie niet mogelijk. De organisatie koos voor een drive-through als alternatief, het bleek een prima oplossing. “Maar nu is het gelukkig weer tijd voor een welkomstfeest zoals we dat gewend waren”, zegt Carmen Rondeel, voorzitter van de Sinterklaascommissie van de Vordense Ondernemersvereniging (VOV).

Sinterklaas wordt binnenkort in Vorden weer op de gebruikelijke manier welkom geheten. Dat gebeurt op zaterdag 18 november. Kinderen zijn met hun ouders van harte uitgenodigd om de Goedheiligman te ontvangen. De Sint en zijn Pieten arriveren vanuit het bos omstreeks 14.00 uur op de kasteelweide bij Kasteel Vorden. Daarna vertrekt het gezelschap samen met muziekvereniging De Harmonie richting het dorp. De route is als volgt: Horsterkamp, Dorpsstraat, Zutphenseweg, Smidsstraat (langs De Lindenhof), Schoolstraat, Zutphenseweg, Dorpsstraat met als eindbestemming het marktplein.

Livemuziek
Rond 15.00 uur gaat daar het feestelijke programma van start. Dick Vlogman, de kersverse voorzitter van de VOV, en een afgevaardigde van de gemeente Bronckhorst spreken de Sint en het jeugdige publiek toe. Sinterklaas gaat dan persoonlijke gesprekjes aan met de kinderen en ontvangt graag verlanglijstjes en tekeningen. Er is een podium met livemuziek en voor ieder kind is er iets lekkers. “Het is fijn dat het allemaal weer kan”, benadrukt Carmen Rondeel. “Dit is toch de leukste manier van een Sinterklaasintocht. We gaan zingen en dansen en maken er een ouderwets gezellig welkomstfeest van. Hopelijk werkt het weer mee, want het is wel buiten.” De festiviteiten duren tot 16.30 uur, maar wie eerder wil vertrekken kan dat gewoon doen. Vrijheid blijheid. “Dat is een voordeel ten opzichte van het feest in het Kulturhus zoals dat vóór 2020 werd gehouden”, meent Rondeel. “Daar kon je niet zo maar in en uit lopen. De ruimte was eigenlijk ook te klein voor het aantal belangstellenden. Het werd gewoon te vol. Daarom is nu voor het marktplein gekozen.”

Landelijke aandacht
Ondanks de uiterst vervelende coronatijd kijkt de voorzitter van de Sinterklaascommissie met veel plezier terug op de drie voorgaande jaren met de drive-through op het bedrijventerrein. Het was een gouden vondst. “We wilden toch iets doen voor de kinderen en kwamen toen op het idee van een drive-through. Dat werd enorm gewaardeerd.” Het initiatief zorgde zelfs voor landelijke mediabelangstelling. “Naast de plaatselijke en regionale pers, belde SBS6, de NOS en het Jeugdjournaal. Ze wilden graag opnames maken. Dat hadden we niet verwacht.” Vorden werd op de kaart gezet, maar Rondeel was vooraf niet helemaal gerust op een goede afloop. “Door alle aandacht waren we bang dat het misschien te druk zou worden. Ook een mogelijke demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hield ons bezig. Daarom zochten we contact met de politie.” Daar werd enigszins laconiek gereageerd, weet Rondeel nog. “Ze hadden het over een intochtje en ondernamen geen actie. Ik voelde me niet gehoord. Op de ochtend van het evenement ontstond vanuit de gemeente toch enige ongerustheid. Er werd op het laatste moment iemand bij me langs gestuurd. Het gaat nu gewoon door, was mijn reactie.” De alternatieve intocht zorgde in 2020 voor een record. Er waren ongeveer 5.000 belangstellenden die in de auto langs Sinterklaas reden. “Het was weliswaar erg druk maar het viel te behappen. De positieve reacties waren hartverwarmend. Mensen kwamen werkelijk uit het hele land, dat verbaasde ons wel. Alles bij elkaar was het een bijzondere periode die we goed zijn doorgekomen.”

De Sinterklaasintocht wordt ook dit jaar weer aangeboden door de VOV.