Paraplu´s en regenjassen waren tijdens de intocht geen overbodige luxe. Foto: Richard Stegers
Paraplu´s en regenjassen waren tijdens de intocht geen overbodige luxe. Foto: Richard Stegers

Ondanks slechte weersomstandigheden toch leuk welkomstfeest in Vorden

Cultuur Vorden

Kinderen trotseren regen tijdens Sinterklaasintocht

Door Richard Stegers

VORDEN – Koud en nat. De weergoden waren de Sinterklaasintocht in Vorden afgelopen zaterdag niet gunstig gezind. De regen viel onophoudelijk met bakken uit de hemel. Toch trotseerden veel kinderen met hun ouders de slechte weersomstandigheden. Sommigen stonden er daardoor wat beteuterd bij. Anderen zongen en dansten er lustig op los. Al met al was het toch een leuk welkomstfeest.

De Goedheiligman klaagde niet, maar hij was in Spanje wel beter weer gewend. Het zat hem toch al niet mee. Hij moest de route lopend afleggen. Zijn paard was danig van slag geraakt van een verkeersongeluk op de Ruurloseweg waar het gezelschap voorbij kwam. Vooral het geluid van de ambulance maakte het paard te onrustig.

Op de kasteelweide stonden ondanks alle regen vele kinderen gespannen te wachten op de Sint en zijn Pieten. Het gezelschap zou daarna via een route door het dorp naar het marktplein gaan. De tocht werd flink ingekort door het slechte weer.

Op het marktplein zat de sfeer er gelijk goed in. Er werd gezongen en gedanst. Zelfs de polonaise ontbrak niet. Er waren toespraken van Dick Vlogman, de voorzitter van de Vordense Ondernemersvereniging (VOV) en burgemeester Marianne Besselink die Sinterklaas voor de laatste keer welkom heette vanwege haar vertrek per 1 januari. “Het is fijn u nogmaals in Vorden te mogen begroeten. Ik ga u zeker missen”, zo zei Besselink. Dick Vlogman was ook blij dat de Goedheiligman de weg naar Vorden had weten te vinden. “Het doet me goed dat we na de vervelende coronatijd de intocht weer op traditionele wijze kunnen vieren, en dus ook weer handjes mogen schudden. De drive-through was tijdelijk een prima oplossing, maar dit is natuurlijk het leukste.” Na zijn woorden werd Vlogman door de Sint uitgenodigd om bij hem op schoot een liedje te komen zingen. “Dat is gebruikelijk voor de nieuwe voorzitter van de VOV”, zo wist de Goedheiligman. Vlogman toonde zich sportief en zong uit volle borst mee.

Na de toespraken werd het wachten beloond en konden de kinderen met Sinterklaas op de foto. Sommigen glunderden, anderen vonden dat een beetje te eng en kozen het hazenpad of lieten de tranen stromen. Een zakje snoepgoed met een mandarijn vergoedde daarna veel. Carmen Rondeel, voorzitter van de Sinterklaascommissie van de VOV, vond het fijn dat zoveel kinderen met hun ouders de moeite hadden genomen de intocht bij te wonen. “Natuurlijk zat het weer niet mee, maar daar heb je geen invloed op. Daarom hebben we het programma ook aangepast en ingekort. Toch kijken we terug op een mooi feest en hopelijk hebben we volgend jaar meer geluk.”

Burgemeester Marianne Besselink heette Sinterklaas voor de laatste keer van harte welkom in Vorden. Foto: Richard Stegers
Voorzitter van de VOV Dick Vlogman mocht bij Sint op schoot een liedje zingen. Foto: Richard Stegers
De kinderen konden met Sinterklaas op de foto. Foto: Richard Stegers
Sommige kinderen vonden het best spannend. Foto: Richard Stegers