Willy Alferink in de prijzen op  Nationale Kunstdagen in Gorinchem. Foto: Eigen foto
Willy Alferink in de prijzen op Nationale Kunstdagen in Gorinchem. Foto: Eigen foto

Willy Alferink (de porseLIJMer) valt opnieuw in de prijzen

Cultuur Lochem

LOCHEM - Kunstenaar Willy Alferink uit Lochem heeft op 18 en 19 november tijdens de Nationale Kunstdagen in Gorinchem op de grote kunstbeurs op het podium mogen staan. 

Alferink (70) komt uit Heeten en woont samen met zijn man Tejo alweer ruim acht jaar in Lochem. In Heeten runden ze samen veertig jaar lang een cadeauwinkel. In 1995 is Willy begonnen met het maken van pasteltekeningen. Daarna schilderijen en sedert acht jaar maakt hij van afgedankte materialen porselein sculpturen (recycle kunst).
Op de kunstbeurs in Gorinchem lieten 140 exposanten hun allermooiste kunstwerken zien. Met ruim 2.000 bezoekers was het een goed bezochte kunstbeurs. Willy Alferink had een stand van zes meter, waarin hij acht van zijn nieuwste porselein sculpturen exposeerde. Tejo en Willy hebben in die twee dagen enorm veel ‘applaus’ mogen ontvangen. De positieve reacties logen er niet om.
Zonder enige verwachting gaan ze altijd naar een kunstmarkt of beurs. Zo ook in 2021, waar hij toen werd gekozen tot winnaars. In dat jaar deden er 185 exposanten mee. Alferink is dit jaar geëindigd op de tweede plaats. Het publiek kon een stem uitbreng en de stemmen van de elfkoppige vakjury telden dubbel zo zwaar.
De sculpturen van Alferink vallen op door de originaliteit, details en het geduld dat je moet hebben om dit soort sculpturen te maken. Willy werkt gemiddeld een maand of drie aan een sculptuur.
Deze tweede plek is opnieuw een mooie waardering voor zijn kunstwerken. Zijn sculpturen worden gemaakt van polystyreenschuim die ze vinden op de stort, verschillende andere materialen en porselein. Dit porselein is afkomstig uit de kringloopwinkels.
Daarnaast werd Willy op dezelfde middag ook nog verrast met de JaKunst Art Award. JaKunst is een in 2021 opgerichte landelijke grote vereniging van actief beeldende kunstenaars. Per jaar worden veertig Art Awards uitgereikt aan kunstenaars waarvan ze het werk als verrassend, vernieuwend, vakbekwaam, en/of oorspronkelijk zien. De Art Award wordt gezien als een groot compliment. De leden van de beoordelingscommissie hebben samen meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van kunst. De eerstvolgende gelegenheid waar je de porselein sculpturen van Willy Alferink in het echt kunt gaan bewonderen is tijdens de Lochemse Kunstroute in het paasweekend volgend jaar.


www.willyalferink.nl