Demonstratie Iconen schilderen in HelenaHuis van Aalten. Foto: Karin Stronks
Demonstratie Iconen schilderen in HelenaHuis van Aalten. Foto: Karin Stronks

Demonstratie Iconen schilderen in HelenaHuis

Cultuur Aalten

AALTEN – Liesbeth Smulders demonstreert op zaterdag 9 december hoe het schilderen van Iconen in zijn werk gaat. Volgens haar wordt een Icoon niet zozeer geschilderd, het ontstaat als het ware, laagje voor laagje, met een voortekening als basis. Liesbeth is de hele dag in het HelenaHuis, van 11.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden zien hoe een Icoon wordt gemaakt.

Liesbeth Smulders is door een cursus ‘kunstgeschiedenis en schilderen’ in aanraking gekomen met Iconen. Het maakte een enorme indruk op haar. Zeker toen zij meer te weten kwam over de bijzondere manier waarop een Icoon wordt vervaardigd. “Om zelf te ervaren hoe dit in zijn werk gaat, en de techniek te leren, volgde ik diverse cursussen bij Marieta Rotariu. Het polimentvergulden heb ik later geleerd bij Esther den Engelse.” 

Volgens Liesbeth is het hele proces, van het prepareren van de plank tot en met de laatste penseelstreek, bijzonder. De schildertechniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van huidenlijm, krijt, eigeel en pigmenten blijft haar boeien. Ze zegt hierover: “Mijn ervaring is; een Icoon wordt niet zozeer geschilderd, maar ontstaat als het ware, laagje na laagje, met de voortekening als basis.” 

Ook de symboliek spreekt haar erg aan, de betekenis van de gebruikte kleuren, de houding en oogopslag van de afgebeelde heiligen, de gebaren van de handen, het omgekeerde perspectief waardoor de toeschouwer bij het afgebeelde wordt betrokken. “En niet te vergeten alle verhalen en legenden omtrent een Icoon en de daarop afgebeelde heilige vind ik zeer boeiend.”

De expositie ‘Iconen’, met werk van Liesbeth, die op de eerste etage in HelenaHuis is ingericht is nog tot eind januari te zien. 


Facebook | HelenaHuis in Aalten
www.helenahuis.nl
www.liesbethsiconen.nl

Iconen schilderen, demonstratie van Liesbeth Smulders in HelenaHuis van Aalten. Foto: Karin Stronks