Vlnr: Museumdirecteur Daphne Maas, voorzitter Stadsmuseum Jeroen Tank en schrijver Godfried Nijs bij de presentatie van 'Grols Gewin'. Foto: Tom Nijs

Vlnr: Museumdirecteur Daphne Maas, voorzitter Stadsmuseum Jeroen Tank en schrijver Godfried Nijs bij de presentatie van 'Grols Gewin'. Foto: Tom Nijs

Presentatie boek Grols Gewin symboliseert start Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo

Cultuur Groenlo

GROENLO - Meer dan 70 genodigden waren afgelopen vrijdag 1 december aanwezig bij de presentatie van het boek ‘Grols gewin’ van Godfried Nijs. Jeroen Tank, voorzitter van het Stadsmuseum Groenlo, overhandigde het eerste exemplaar officieel aan de directeur van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog, Daphne Maas. Hiermee werd op symbolische wijze de overgang van het Stadsmuseum Groenlo naar het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog (NMTO) gemarkeerd.

Voor deze gelegenheid was de Oude Calixtus, waar het NMTO in gebouwd zal worden, prachtig aangekleed en uitgelicht. De gasten werden welkom geheten door Daphne Maas, waarna Jeroen Tank en Frans Denie, penningmeester van het Stadsmuseum Groenlo, een toelichting gaven op de totstandkoming van het boek. In november 2020 hadden de beide heren een zogenaamde ‘koffieklets’ gehouden met Godfried Nijs. Nijs is al jaren fervent amateur-historicus omtrent de gebeurtenissen tijdens de belegering van Grol in 1627. Ook is hij al sinds 2004 nauw betrokken bij de organisatie van het tweejaarlijkse evenement ‘Slag om Grolle’.

Tijdens de ‘koffieklets’ werd Nijs gevraagd of hij een boek wilde schrijven over de belegering van Grol in al zijn facetten. Het boek moest vooral een goed leesbaar boek worden met mooi aansprekend beeldmateriaal.

‘Een geweldige opdracht’, vertelde Nijs daarna in zijn speech. Hij kreeg als auteur van het boek volledig de ruimte om onderzoek te doen, beeldmateriaal te zoeken en het aantal en zelfs het gewicht van de bladzijden te bepalen. Hij keek met veel genoegen terug op de tijd van de totstandkoming van het boek. Het boek heeft hij opgedragen aan zijn vrouw Barbara die begin dit jaar is overleden. Zij stond hem bij in zijn schrijfproces en bij het uitzoeken van het beeldmateriaal. En zij was ook degene die hem op het hart drukte vooral door te gaan met schrijven.

Het resultaat is een prachtig boek, dat verhaalt over de roemrijke tijd van de Tachtigjarige Oorlog in en rond Grol (het huidige Groenlo). In zijn speech zei Nijs dat er zelfs tijdens het schrijven steeds weer nieuwe interessante feiten boven tafel kwamen, waarmee hij het verhaal bijna van dag tot dag vertelt over zowel alledaagse dingen als cruciale strategische beslissingen. 

‘Grols gewin’ is verkrijgbaar bij het Stadsmuseum Groenlo en bij de VVV en de Bruna in Groenlo of via deze link.