Still uit de dementiefilm Vortex. Foto: Filmdepot

Still uit de dementiefilm Vortex. Foto: Filmdepot

Vrouw in Beeld vertoont dementiefilm Vortex

Cultuur Zutphen

ZUTPHEN - Dinsdag 12 december vertoont Vrouw in Beeld de buitengewoon aangrijpende Franse dementiefilm Vortex (2021) van regisseur Gaspar Noé. De keuzefilm van speciale gast Mieke Voskamp met nagesprek.

Vier keer per jaar vertoont Luxor een film onder de noemer Vrouw in Beeld. Hierbij is een vrouwelijke professional of deskundige uit Zutphen te gast. Het thema van de film sluit aan bij haar specialisme of interesse. Na afloop is er een zaalgesprek. Op dinsdag 12 december is Mieke Voskamp te gast, specialistisch begeleider ouderenzorg bij Stichting Zorg-Wooncentrum den Bouw in Warnsveld. Wegens de lengte van haar keuzefilm Vortex begint de voorstelling op 12 december om 19.30 uur en is er een pauze.

Over Vortex
De film kreeg in de Volkskrant het zeldzame maximumaantal van vijf sterren. Filmcriticus Kevin Toma schreef: ‘Midden in de nacht schrikt de oude vrouw wakker. Eerder hadden zij en haar man nog een mooie zomeravond samen, maar de onbezorgdheid daarvan lijkt nu lichtjaren ver weg. Wat overkomt haar? Wat vreest ze? Die vragen zijn aan het begin van Vortex amper in je opgekomen, of een dikke zwarte streep glijdt omlaag over het bioscoopscherm. Precies door het midden van het echtelijk bed, alsof de Argentijns-Franse cineast Gaspar Noé een onverbiddelijke grens tussen de (nooit bij naam genoemde) man en de vrouw trekt. Alleen hun handen raken elkaar nog. Het split screen, het in tweeën gedeelde beeldscherm, is een akelig precieze metafoor voor de gedeelde eenzaamheid van het bejaarde stel, nu ze de slotfase van hun samenzijn bereiken.’

Over de gast
Mieke Voskamp (Vorden, 1968) volgde na de middelbare school in Zutphen diverse zorgopleidingen en specialiseerde zich in de zorg bij dementie. Ze is sinds 2020 werkzaam als specialistisch begeleider ouderenzorg bij Stichting Zorg-Wooncentrum den Bouw in Warnsveld en al 14 jaar casemanager dementie bij Dementienetwerk Zutphen, Lochem en omstreken. Daarnaast geeft ze training en advies op gebied van wonen, zorg en welzijn met als speerpunt wonen met dementie.

Verwachting
Over haar keuzefilm Vortex zegt ze: “Ik verwacht een inkijk in het leven van twee echtelieden, die te maken krijgen met dementie, verdriet en verlies. Levensvragen waar ik in mijn werk ook veel mee te maken heb.” 

Aanvang 19.30 uur. Tickets 10 euro via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Specialist ouderenzorg Mieke Voskamp. Eigen foto