Carnavalsonderscheiding 'De Keienslöppers' uit de jaren '70.

Carnavalsonderscheiding 'De Keienslöppers' uit de jaren '70.

Dinès Quist

De Lichtenvoordse Keienslöppers-onderscheiding, wie kent ‘m?

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op Facebook kwam ze hem tegen. Een Keienslöppers-onderscheiding uit de jaren ’70. Resy Oonk herkende de onderscheiding meteen, want precies zo’n zelfde droeg haar vader tijdens de buutavonden. Resy’s jeugdsentiment borrelde op en wekte haar nieuwsgierigheid. Ze startte een voorzichtige zoektocht, naar meer mensen die in het bezit zijn van een zelfde onderscheiding.

Door Dinès Quist

Resy weet niet beter dan dat de onderscheiding van haar vader Herman Tanck als pronkstuk in de hal naast de spiegel hing van haar ouderlijk huis. “Het was bij uitstek de mooiste van alle onderscheidingen die hij bezat,” vertelt Resy. “Mijn vader overleed in 2010 en kan dus niet meer vertellen waar en wanneer hij de onderscheiding kreeg. Toen ik zag dat iemand via Facebook precies zo’n zelfde erepennig aanbood, moest ik die natuurlijk hebben. Ik ben vooral geïnteresseerd in het verhaal erachter. Wie was de ontwerper. Wie is Prins Toon en wie kregen nog meer een Keienslöppers onderscheiding omgehangen?”

Puzzelstukjes
Een aantal puzzelstukjes heeft Resy al in elkaar kunnen leggen. “Degene die de onderscheiding aanbood op Facebook bleek de dochter van Jan Elferink, een goede vriend van mijn vader. Zij waren beide fanatieke buutreedners en hebben blijkbaar een zelfde onderscheiding gekregen. Achterop de onderscheiding staat de inscriptie ‘Prins Toon de Eerste 1969’. Het gaat dus om de onderscheiding die ene Toon als Prins carnaval uitreikte, bijvoorbeeld bedoeld voor nieuwe prinsen en leden van de Raad van Elf. Omdat ie zo mooi is, zijn er nadien nog meer van deze onderscheidingen gemaakt. Het is zelfs lange tijd het verenigingsgeschenk geworden van carnavalsvereniging De Keienslöppers. Ik ben vooral op zoek naar mensen die ook in het bezit zijn van een zelfde onderscheiding, met name van de eerste lichting met de inscriptie ‘Prins Toon de Eerste’.

Wie weet er meer?
"Prins Toon was degene die de onderscheidingen heeft laten maken en heeft uitgereikt. Wie Prins Toon is weet ik niet. Godfried Nijs is historicus en woonachtig in Lichtenvoorde, hij had het vermoeden dat de onderscheiding ontworpen is door Joop Werner. Aangezien een zus van Joop getrouwd was met een Toon (Toon Hogenkamp), zou het zomaar deze Toon geweest kunnen zijn. Maar misschien is mijn denkrichting helemaal fout en is het verhaal heel anders? Wie kan mij helpen aan meer informatie over deze onderscheiding? Via FB heb ik een oproep gedaan, maar dat leverde niet veel op. Wellicht lukt het via deze weg om alle puzzelstukjes bij elkaar te vinden. In ieder geval krijgt deze Keienslöppers-erepenning een mooi plekje in mijn boekenkast, waar ik het tussen al mijn dierbare spullen koester als mooie herinnering aan mijn vader en zijn passie als buutreedner.”

Ben jij in het bezit van een Keienslöppers onderscheiding? Of weet jij hier meer van? Dan kun je contact opnemen met Resy Oonk via resyoonk@gmail.com.

Wijlen Herman Tanck tijdens zijn buutrede in de jaren '70. Foto: PR
Achterkant van eerste reeks carnavals onderscheidingen 'De Keienslöppers' uit de jaren '70.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant