Jan Willem Kolkman (links) en Eric Schurink bij de letter C die door Stichting Bloemencorso geadopteerd is. Foto: Rick Mellink

Jan Willem Kolkman (links) en Eric Schurink bij de letter C die door Stichting Bloemencorso geadopteerd is. Foto: Rick Mellink

De 13 letters van Lichtenvoorde: ‘Hadden we dit in Amsterdam maar zo gedaan!’

Cultuur Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Je moet niet verbaasd zijn wanneer je vanaf eind april grote letters langs de N18 ziet verschijnen als je met de auto vanaf Varsseveld naar Lichtenvoorde rijdt. Bij de fietstunnel tussen Lichtenvoorde en Zieuwent komen daar geleidelijk de dertien letters van ‘Lichtenvoorde’ te staan. Deze dertien letters hebben allemaal hetzelfde stalen basisframe, maar worden in hun presentatie door creatievelingen uit Lichtenvoorde vormgegeven. Jan Willem Kolkman en Eric Schurink leiden dit project dat door de gemeente Oost Gelre namens Geef Lichtenvoorde Kleur gefaciliteerd wordt en roepen mensen met ideeën hierover op zich voor 31 januari te melden.

Door Barbara Pavinati

Creatievelingen en adoptanten gezocht
Het filmpje dat ter promotie van de letters gemaakt en verspreid is, heeft voor veel reacties gezorgd en er zijn al vijftien aanmeldingen. “We zouden het mooi vinden als zich nog meer creatievelingen van de letters zich melden zodat dit een project wordt waar Lichtenvoorde trots op kan zijn. Het is de bedoeling dat deze letters op een originele manier laten zien waar Lichtenvoorde op creatief en innovatief terrein voor staat.

Daarnaast kunnen bedrijven, organisaties, instellingen, verenigingen en iedereen die het ziet zitten om door een creatieveling vertegenwoordigd te worden in een letter, zich als adoptant melden. Als adoptant kies je straks uit een porfolio de creatieveling die het best bij jou en je boodschap past. Je kan ook als groep een letter adopteren én vormgeven. Zo heeft Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde de letter C geadopteerd en laat deze onder leiding van Mark Muller door Lansink-Bluiminck vormgeven,” vertellen de heren.

Interactie
“Het is begonnen toen we in het coronajaar 2020 tijdens de Kunstobjectenroute als corsogroep Lansink-Bluiminck de letters van Lichtenvoorde in het Wentholtpark hadden opgesteld. We hadden voor dit ontwerp gekozen, omdat we interactie met het publiek wilden. En dat is gelukt. Zo zijn bijvoorbeeld de letters met een klassieke auto of kinderen op de foto gezet. Het idee is misschien niet origineel, we kennen allemaal wel de letters die in Amsterdam staan, maar in Lichtenvoorde was zoiets nog nooit gedaan. De gemeente was onder de indruk van ons ontwerp en heeft ons nadien benaderd over deze letters. Het digitale bestand ervan is nu ook gebruikt voor het basisframe van de letters. We hopen dat ze in Amsterdam straks zeggen ‘Hadden we dit in Amsterdam maar zo gedaan!’ ”, lacht Eric. “Later ben ik erbij gevraagd,” vult Jan Willem aan, “Ik was al een bekende van de gemeente door Kunstlokaal Sam en de expositie ‘Grond’ in de voormalige Pastoor van Arsschool, dus de link was snel gelegd. Eric en ik zitten samen met oud-voorzitter van het Bloemencorso Herman ter Haar, beleidsadviseur Kunst en Cultuur Josje van der Wel en initiatiefbegeleider Oost Gelre Vincent Lette in een werkgroep. Het kan heel goed zijn dat deze werkgroep nog verandert; dat hangt af van hoe dit project zich ontwikkelt. De stalen frames van de letters zijn in ieder geval al af. We hopen op een pakkend eindresultaat waarin dertien adoptanten en creatievelingen elkaar vinden en de afzonderlijke letters samen een bont en bijzonder geheel vormen die uitdrukken waar Lichtenvoorde voor staat.”

Nieuwsgierig?
Zoals gezegd, de stalen frames voor de letters zijn af. Zij vormen de ‘lijst’ van het kunstwerk. Het te gebruiken canvas, dat later in de lijst wordt gemaakt, is van hout, staal of kunststof, afhankelijk van de gewenste toepassing door de creatievelingen. Zij kunnen met dit canvas aan de slag en er een waar kunstwerk van maken. Bijvoorbeeld door het te beschilderen, te mozaïeken, te werken met epoxy of te kiezen voor houtbewerking. De enige voorwaarde is dat het ontwerp weerbestendig en ‘hufterproof’ is. De creatievelingen krijgen het gedeelte van de letter dat zij moeten bewerken op ware grootte en in het gewenste materiaal geleverd. Heb je een idee voor een letter of wil je een letter adopteren? Meld je dan voor 31 januari aan via https://bit.ly/de13letters. In februari volgt er een bijeenkomst met alle geïnteresseerden waarin de werkgroep het plan nader uitlegt en je vragen kunt stellen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant