Werk van Gerda van Kessel. Foto: Erika Kuik

Werk van Gerda van Kessel. Foto: Erika Kuik

Verrassende expositie in De Kei

Cultuur Steenderen

STEENDEREN - De komende maanden is er weer een nieuwe verrassende expositie te zien in De Kei in Steenderen. Werken van Gerda van Kessel en van Annika sieren de muren. Loop vooral eens binnen, iedereen is welkom tijdens de openingstijden van De Kei.

Gerda van Kessel-de Man is geboren in 1951 in Den Haag en in 1966 verhuisd naar de Achterhoek. Tekenen is altijd haar hobby geweest en vanaf 1980 heeft ze veel met vrienden aan modeltekenen gedaan. Daarna heeft ze een cursus Hindelooper schilderen gevolgd. Vervolgens een schildercursus bij Anna Carlier en in het volwassenonderwijs heeft ze les gehad in tekenen en kunstgeschiedenis. Na veel met aquarel te hebben gewerkt is ze overgestapt op acrylverf. Op uitnodiging heeft ze een paar exposities gehad, onder andere in Heerde en tijdens de Zutphense 10-daagse kunstroute bij Ina Kets. Vanaf 2006 schildert ze wekelijks bij Saskia Holthausen in Doesburg. De onderwerpen die ze schildert zijn de alledaagse dingen en mooie plekjes die ze fotografeert. Ze laat ook haar fantasie de vrije loop, maar het plezier dat ze in het schilderen heeft is het belangrijkst.

Annika is een 22-jarige student Beeldende Therapie. Tijdens haar studie heeft ze veel werken gemaakt en aantal hiervan zijn in De Kei te zien. Voordat ze aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) ging studeren heeft ze een opleiding gedaan met leer- en textieltechnieken, wat maakt dat ze graag met textiel werkt. Dit is een materiaal waarin ze sneller iets durft te laten zien van zichzelf. Dit vind ze belangrijk, zodat de kijker haar kan leren kennen door het werk. Dit kan letterlijk, zoals op de foto’s, maar ook symbolisch, zoals in de stoffen deuren. De deuren staan symbool voor een aantal belangrijke huizen waarin ze een tijd gewoond heeft of voor een specifieke tijd van haar leven. Door de technieken in textiel heeft ze het gevoel of een associatie bij die tijd weergegeven. Deze zijn niet altijd te begrijpen voor de kijker, dat creëert voor haar een bepaalde veiligheid. Ook bij de foto’s heeft ze door middel van een techniek in textiel een geheime boodschap aangebracht. Elk borduursel staat voor haar symbool voor een boodschap die haar lichaam draagt door de moedervlekken te verbinden. Zo is elke vorm uniek, net als de steken die bij elke boodschap gekozen zijn. Ze wenst de kijker veel plezier met het ontcijferen van haar boodschappen.


dekeisteenderen.nl

Werk van Annika. Foto: Erika Kuik

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant